Történelem

A kommunizmus áldozatainak kanadai emlékművét támogatja a Gulág emlékbizottság

Huszonötmillió forinttal támogatja a Gulág emlékbizottság a kommunizmus áldozatainak emlékére a kanadai fővárosban felállítandó emlékmű megépítését.

2015.07.15 05:25MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából februárban létrehozott testület keddi budapesti ülésén Balog Zoltán tárcavezetőnek, az emlékbizottság elnökének javaslatára úgy döntött, hogy 25 millió forinttal támogatja a kommunizmus áldozatainak emlékére Ottawa központjában felállítandó emlékművet.

Az építmény azoknak állít majd emléket, akik a kommunista diktatúrákból menekültek Kanadába. A tervezett építési költség négymillió kanadai dollár (mintegy 880 millió forint), amelynek megközelítőleg 70 százalékát a kanadai kormány fedezi. A hiányzó összeget alapvetően olyanok biztosítják, akik a kommunizmus miatt hagyták el az országukat, és akiknek Kanada adott otthont. A felajánlással Magyarország az emlékhely egyik legnagyobb támogatója - emelték ki.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc után Kanada 43 ezer magyar menekültet fogadott be - írták.

Az emlékmű látványterve ezen az oldalon tekinthető meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.