Illegális bevándorlás

Túlterheli a német hatóságokat a migránsok regisztrációja

Németországban túlterheltség és az informatikai rendszer elavultsága miatt a rendőrök nem tudják szabályosan regisztrálni az Ausztriából érkező összes illegális bevándorlót.

2015.07.12 14:38MTI

A német rendőrszakszervezet (GdP) alelnöke, Jörg Radek német hírportálokon vasárnap idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy az év eleje óta már nagyjából 45 ezer "engedély nélkül beutazott személy" regisztrációját nem tudták elvégezni a szövetségi rendőrség munkatársai. Ennek oka a rendkívüli túlterheltség és az elöregedett informatikai rendszer a Bajorország tartomány és Ausztria határán fekvő Passau térségében, ahol eléri Németországot az embercsempészek úgynevezett balkáni útvonala.

Egyedül Passauban naponta 250-300 személyt tartóztatnak fel tiltott határátlépés miatt. Rendszerint csupán megmotozzák őket és egy ujjlenyomat-olvasó készülék révén ellenőrzik, hogy szerepelnek-e a rendőrségi nyilvántartásában. Amennyiben nem szerepelnek, a menekültügyi előírások ellenére nem rögzítik az ujjlenyomatot, hanem csak elmondják nekik, hogy merre találják a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) befogadó állomását, "de teljesen bizonytalan, hogy valaha is megérkeznek oda, és senki nem tudja, hogy valójában hova mennek" - mondta Jörg Radek.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, hogy a szövetségi rendőrségnél tarthatatlan állapot alakult ki a migránsok hulláma miatt. Hozzátette, hogy az ujjlenyomat rögzítésétől a hatóság legfelső vezetésétől érkezett szóbeli utasítása alapján tekintenek el.

A szövetségi rendőrség potsdami központjában nem adtak tájékoztatást a tiltott határátlépés miatt feltartóztatott személyekkel kapcsolatban alkalmazott konkrét gyakorlatról, hanem csak egy állásfoglalást adtak ki, amely szerint a menedékkérők emelkedő száma a szövetségi rendőrségnek is "kihívás", de a személyi és biometrikus adatokra vonatkozó törvényi előírásokat betartják, szükség esetén más hatóságok támogatásával, és a BAMF-nál is rögzítik a menedékkérők adatait.

Hírportálok beszámolói szerint Jörg Radek a szakszervezet nevében nemrégiben levélben figyelmeztette Thomas de Maiziere belügyminisztert a jelenleg követett rendőrségi gyakorlatból fakadó veszélyekre. A levélben kiemelte, hogy senki nem tudja, valójában kik és milyen céllal érkeznek Németországba, így nem tudni azt sem, hogy menekültekről van szó, vagy éppen a közel-keleti polgárháborús térségekből harci tapasztalattal visszatérő szélsőséges iszlamistákról. A menedékkérők személyazonosságának megállapítása számos esetben eleve nehéz, a jelenlegi eljárás pedig egyenesen ösztönzi a valódi személyazonosság elrejtését - írta a rendőrszakszervezet alelnöke.

Németországban a menedékjogi kérelmek száma tavaly 60 százalékkal emelkedett, a 2013-ban regisztrált 127 ezerről 203 ezerre. Ennél többen csak a kilencvenes évek elején, a balkáni háborúk idején kértek menedékjogot Németországban. Az idén még magasabbra emelkedik a menekülthullám, a BAMF előrejelzése szerint az év végéig legkevesebb 400 ezer új kérelmet adnak be, vagyis a kérelmek száma a kiugróan magas tavalyi szinthez képest is megduplázódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.