Egyhónapos gyógykezelés után

Victor Ponta visszatér a román kormány élére

Csaknem egy hónapos külföldi gyógykezelés után csütörtöktől visszatér a román kormány élére Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök, aki erről szerdán levélben tájékoztatta Klaus Iohannis államfőt.

2015.07.08 12:43MTI

Ponta június 15-én Törökországban operáltatta meg elszakadt térdszalagját, és lábadozása idejére is Isztambulban maradt. Politikai ellenfelei szerint azonban semmi sem indokolta a hosszas külföldi gyógykezelését, szerintük a szociáldemokrata politikus a korrupcióellenes ügyészség (DNA) elől menekült "önkéntes száműzetésbe", miután a DNA bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene.

Klaus Iohannis államfő június 22-én Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettest nevezte ki ideiglenes kormányfővé, amíg Ponta nem tudja ellátni feladatát. Ponta - aki a török klinikán a jelek szerint kis szakállt is növesztett - mankókkal érkezett szerdán a bukaresti kormánypalotába.

Ion Bogdan Lefter politikai elemző a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélte: Pontának meglehetősen ingatag a helyzete politikai szempontból. Rámutatott: a korrupciógyanú nyomán az államfő és az őt támogató jobbközép ellenzék is hangosan követeli lemondását. Közben a kormánykoalíció is "recseg-ropog", Gabriel Oprea belügyminiszter pártja legutóbb már Iohannis mögé sorakozott fel az új kémfőnökről rendezett parlamenti szavazáson - emlékeztetett.

Az elemző megjegyezte, hogy a DNA további kellemetlenségeket is okozhat Pontának, hiszen a korrupciógyanúnak van olyan része, amely Ponta korábbi ügyvédi ténykedésével kapcsolatos, és amelyre nem terjed ki a politikus parlamenti mentelmi joga. A DNA így folytathatja a vizsgálatot, Pontát bármikor beidézheti kihallgatásra, sőt az sem kizárt, hogy bírósági felügyeletet alá próbálják helyezni, ellehetetlenítve kormányfői ténykedését.

A DNA június 5-én gyanúsítottként idézte be a román miniszterelnököt, akit 2007-2008-as ügyvédi ténykedésével kapcsolatban okirat-hamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel gyanúsít. A vádhatóság azóta több ízben kihallgatásra rendelte be Pontát, helyette azonban ügyvédje jelent meg a DNA-nál, és arról tájékoztatta az ügyészt, hogy Ponta külföldi gyógykezelése miatt nem tud eleget tenni az idézésnek.

A DNA szerint Ponta miniszterelnökként az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette, amikor korábbi korábbi üzlettársát, Dan Sovát különböző miniszteri tisztségekbe juttatta. Ez utóbbi, összeférhetetlenségi gyanú esetében a parlament nem járult hozzá, hogy az igazságszolgáltatás lefolytassa a bűnvádi eljárást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.