Veszély

Iszlám szakértő: további merényletek várhatóak Egyiptomban is

Egyiptomban az elmúlt évtizedekben többször volt merényletek idegenforgalmi központokban. Most még több lehet.

2015.07.03 11:16MTI

Nem zárható ki, hogy Egyiptomban is sor kerül, akár a turisták által látogatott helyeken is további iszlamista merényletekre - vélekedett Rostoványi Zsolt iszlám szakértő pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

A szakember, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár csütörtökön hírszerzési információkra hivatkozva arra figyelmeztetett, további terrorista merényletek várhatók nemcsak Tunéziában, hanem Egyiptomban is.

Rostoványi Zsolt elmondta: az Iszlám Államnak az a célja, hogy gyengítse a hagyományos államokat a Közel-Keleten, és a turisták elriasztásával komoly károkat okozzon az országoknak. A térségben a nagyhatalmak által meghúzott határok mentén ugyanis mesterséges államok alakultak ki, és ezek felbomlása zajlik most - magyarázta a helyzetet a szakember.

Hozzátette: az Iszlám Állam ezt a folyamatot gerjesztve, kihasználva saját állam, közigazgatás és közszolgáltatások kialakításán, megerősítésén dolgozik. Ebben a helyzetben számolni kell azzal is, hogy hosszú távon fennmarad a szervezet - mondta.

Emlékeztetett arra, hogy Egyiptomban az elmúlt évtizedekben többször volt merényletek idegenforgalmi központokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.