Határzár

Emberközpontúbb menekültpolitikáért álltak ki az osztrák segélyszervezetek

Emberközpontúbb menekültpolitikáért gyűjtöttek támogatásokat osztrák segélyszervezetek, az összegyűlt 55 ezer aláírást kedden adták át az osztrák kormány képviselőinek Bécsben.

2015.06.23 21:48MTI

A civil szervezetek által létrehozott Gegen Unrecht (Jogtalanság ellen) elnevezésű kezdeményezés a Földközi-tengeren át Európába tartó, s közben életüket kockáztató menekültek érdekében emeli fel szavát. Az összegyűjtött aláírásokat Sonja Steßl és Harald Mahrer államtitkárok vették át a Karitasz, a Vörös Kereszt, az Amnesty International és az SOS gyerekfalu szervezetek képviselőitől. A kezdeményezéshez számos ismert ember, osztrák színész és politikus is csatlakozott.

A két államtitkár köszönetét fejezte ki a civil társadalom munkájáért és figyelemfelhívásáért. Sonja Steßl elmondta: különösen fontos ez akkor, mikor néhány politikus úgy gondolja, hogy a felfoghatatlan szenvedésből politikai siker kovácsolható.

Az IFES osztrák kutatócég legfrissebb, kedden nyilvánosságra hozott jelentése alapján az osztrákok többsége, a megkérdezettek 69 százaléka támogatja, hogy a menekülteket laktanyákban szállásolják el és 17 százaléka véli úgy, hogy ez rossz elgondolás.

A megkérdezettek 45 százaléka szégyenletesnek gondolja, hogy a menekülteket Ausztriában sátortáborokban helyezték el, 32 százaléknak nincs kifogása ellene.

A felmérés szerint a lakosság több mint 90 százaléka úgy véli, hogy a kormányzatnak leginkább a munkanélküliséggel és a képzéssel kellene nyomatékosan foglalkoznia. 84 százalék szerint a menekültkérdés, 71 százalék véleménye alapján pedig a menekültek elhelyezése a legfontosabb kérdés jelenleg az osztrák politikában.

A közvélemény-kutató cég munkatársa szerint kor szerint oszlanak meg igen eltérő véleménykülönbségek, míg a fiatalok inkább a menekültek pártján állnak, az idősebbek inkább szkeptikusak a kérdésben.

A megkérdezettek 57 százaléka úgy látja, hogy a többi uniós tagországnak több menekültet kellene befogadniuk, ezáltal kevesebben érkeznének Ausztriába. Ezzel a felvetéssel 16 százalék azonban nem ért egyet.

Egyébként ha most lennének a választások, a megkérdezettek 27 százaléka a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártra (FPÖ) szavazna, 24 százalék a baloldali Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) és 23 százalék a jobboldali Osztrák Néppártra (ÖVP).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.