Tüntetés Pozsonyban

Több ezren Európa "iszlamizálódása" és az EU menekültpolitikája ellen

Több ezer fős tömeg gyűlt össze Pozsony belvárosában, a Szlovák Nemzeti Felkelés terén szombat délután, hogy Európa állítólagos iszlamizálódása és az Európai Unió menekültpolitikája ellen tüntessen.

2015.06.20 17:06MTI
MTI/Starovic Tibor

Az "Alternatív út" nevet viselő szervezet által előre bejelentett megmozdulást rendkívüli biztonsági intézkedések kísérik, a belvárosban több száz rendőr, köztük rohamrendőrök felügyelik a rendet.

A tüntetők a pozsonyi főpályaudvarnál gyűltek össze, majd a szlovák nemzeti szimbólumokat, valamint az Európai Unió bevándorláspolitikáját bíráló jelszavakat tartalmazó transzparenseket magasba emelő tömeg rendőri kísérettel átvonult a tüntetés helyszínére. Útközben csak egy kisebb incidens történt: a rendőrök letartóztatták azt a tüntetőt, aki házilag összebarkácsolt könnygázgránátot próbált dobni az elnöki palota előtt összegyűlt, rendőrségi kordonnal elkerített néhány tucat ellentüntető közé.

A megmozdulás résztvevői főként fiatalok, számuk néhány ezerre tehető. A Szlovák Nemzeti Felkelés Terét félig megtöltő tömeg előtt sok szónoklat hangzott el, beszédet mondott többek között a szlovák sajtó által szélsőjobboldalinak nevezett Szlovák Megújhodási Mozgalom vezetője, Marián Kotleba besztercebányai megyeelnök is. A szónokok kivétel nélkül a menekültek Európába való beáramlását és a "kontinenst elárasztó iszlámot" ostorozták, helyenként durva kritikával illetve az EU vezetését, valamint a menekültkvóták bevezetését támogató szlovákiai EP-képviselőket, akiket ismételten hazaárulónak neveztek és egyéb nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel illettek.

A tüntetés szervezőinek előre bejelentett szándéka szerint a megmozdulás este hat óráig tart.

MTI/Starovic Tibor


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.