Szebb jövőt ígérnek

Megnőtt a gyermekkereskedelem veszélye Nepálban a pusztító földrengések óta

A csempészek oktatást, ellátást és szebb jövőt ígérnek. Valójában azonban sok gyereket borzasztóan kihasználnak és visszaélések áldozataivá válnak.

2015.06.19 17:45MTI

A pusztító erejű, tavaszi nepáli földrengések óta legalább 245 nepáli gyermeket sikerült megmenteni emberkereskedőktől, viszont az ENSZ Gyermekalapja attól tart, hogy a katasztrófák óta megnőtt a gyermekkereskedelem veszélye a himalájai országban - közölte pénteken Tomoo Hozumi, az UNICEF nepáli képviselője.

"A megélhetési lehetőségek beszűkülése és a romló életkörülmények miatt az embercsempészek könnyebben meggyőzhetik a szülőket, hogy egy jobb élet reményében adják nekik gyerekeiket. A csempészek oktatást, ellátást és szebb jövőt ígérnek. Valójában azonban sok gyereket borzasztóan kihasználnak és visszaélések áldozataivá válnak" - írta Hozumi a közleményében.

Az embercsempészet Nepálban az április 25-i földrengést megelőzően is virágzott: a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 2001-ben készített felmérése szerint évente közel 12 ezer gyermeket vittek illegálisan a szomszédos Indiába.

Az UNICEF a himalájai ország kormányával, valamint rendőrségével együttműködve próbálja elérni, hogy szakpolitikai intézkedésekkel és azonnali beavatkozással enyhítsék az embercsempészet mértékét.

Április 25-én 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Nepált, amely az eurázsiai és a dél-ázsiai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik. A második, 7,4-es fokozatú földrengés május 12-én érte az ország keleti részét, ez több földcsuszamlást is okozott, elvágva a távoli falvakhoz vezető útvonalakat.

A két földrengés minden idők legsúlyosabb természeti csapása volt Nepál történelmében: a himalájai országot ért katasztrófa emberáldozatainak hivatalos száma elérte a 8787-et. Emellett mintegy félmillió házat döntött romba a földmozgás és legalább 101 ezer ember sérült meg a természeti csapásban.

Ha Önnel történt hasonló vagy a környezetében tapasztalt emberkereskedelemre, illetve kapcsolati erőszakra utaló jeleket, tárcsázza az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat belföldről minden hálózaton keresztül ingyenesen hívható telefonszámát: 06-80-20-55-20!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.