Tettrekészség

Átfogó akcióba kezd az RMDSZ a magyarság nyelvi jogainak az érvényesítéséért

Átfogó akcióba kezd a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a romániai magyarság nyelvi jogainak az érvényesítéséért.

2015.06.16 17:10MTI

Az RMDSZ ügyvezető elnöksége arra készül, hogy ellenőrzi a nyelvi jogok érvényesülését valamennyi olyan romániai településen, ahol a magyarság számaránya meghaladja a 20 százalékot. Ahol hiányosságokat talál, ezek orvoslását kéri a polgármestertől vagy az illetékes intézményvezetőtől.

"Amennyiben elvárható időben nem történik változás, jogi útra tereljük a jogsérelmet" - idézte a hírlevél Székely Istvánt, az RMDSZ társadalomszervezési ügyvezető alelnökét, a program felelősét.

A romániai törvények a kisebbségek 20 százalékos helyi arányához kötik a többnyelvű feliratozást és az anyanyelvhasználat jogát a helyi közigazgatásban.

Székely István az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy több mint ezer erdélyi közigazgatási egységben illetik meg a román törvények által biztosított nyelvi jogok a magyar közösséget. Elmondta, valamennyi településen nemcsak feljegyzés, hanem fénykép is készül a helységnévtáblákról, az intézménynévtáblákról, de megvizsgálják az önkormányzati honlapok kétnyelvűségét, valamint azt is, hogy milyen mértékben biztosított az anyanyelvi ügyintézés a közhivatalokban.

Az ügyvezető alelnök szerint többnyire olyan településeken mutatkoznak gondok a nyelvi jogok érvényesítésében, ahol nem magyar a polgármester, de még a magyar többségű Székelyföldön sem tökéletes a helyzet. "Befogadják a magyar nyelven megírt kérvényeket, de a jegyző csak kivételes esetekben válaszol magyarul" - példázta az ügyvezető alelnök. "A jövő évi önkormányzati választások előtt világossá kell tennünk, hogy aki az RMDSZ színeiben önkormányzati tisztségre pályázik, annak előírt feladata lesz a törvény által biztosított nyelvi jogok érvényesítése" - tette hozzá Székely István.

Az alelnök hozzátette, hogy első körben a román törvények által biztosított jogokat kérik számon, de próbapereket terveznek olyan kérdésekben is, amelyekben a román jogszabály ütközik a Románia által ratifikált nemzetközi egyezményekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.