Ukrán válság

Hazaküldik nyáron a mozgósított tartalékosok egy részét

Hazaküldik az ukrán fegyveres erőktől a mozgósított tartalékosok egy részét július és szeptember között.

2015.06.12 19:04MTI

Erről írt alá pénteken rendeletet Petro Porosenko ukrán államfő.

A dokumentum szerint azokat küldik haza, akiket a tavaly július 20-án kezdődött mozgósítási hullám során hívta be szolgálatra. A rendelkezés alapján az állam gondoskodik hazajutásukról, illetve az útra élelmiszert biztosít számukra.

Közben, január 20-án újabb részleges mozgósítás kezdődött Ukrajnában az egy év szolgálat után hazaküldendő tartalékosok pótlására. Az idei mozgósítást három hullámban hajtották végre, s érintette Ukrajna valamennyi megyéjét, valamint a fővárost is. Az utolsó hullám június elején kezdődött, és várhatóan még a hónap végéig lezárul. Az előírás szerint kétszeres fizetést kapnak azok a tartalékosok, akiket a kelet-ukrajnai harcok övezetébe vezényelnek.

Közben Porosenko elnök pénteken a regionális fejlesztési tanács ülésén mondott bevezető beszédében kifejtette véleményét, miszerint Oroszország hamarosan megváltoztatja az Ukrajnával szembeni "hibridháborújának" formáját. Az államfő szerint Oroszország továbbra sem a nyílt támadást választja, hanem belülről próbálja majd destabilizálni Ukrajnát azzal, hogy elhinti: van politikai bázisa a különböző "népköztársaságok" megalakításának.

Porosenko ezért hangsúlyozta: a megyék és a központi vezetés közötti jól összehangolt együttműködése az egyetlen módja annak, hogy az "agresszor reményeit szertefoszlassák".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.