Tetrahydrocannabinol

Zöld utat kapott Belgiumban a THC - egy gyógyszerben

Első alkalommal kapott Belgiumban forgalomba hozatali engedélyt egy gyógyszer, amelynek egyik legfontosabb hatóanyaga a kannabiszban is megtalálható úgynevezett tetrahydrocannabinol (THC)

2015.06.13 07:30MTI

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter előző nap írta alá a kizárólag orvosi rendelvényre kiváltható gyógyszer forgalmazásáról szóló rendeletet, amelynek hatályba lépése a kormány közlönyében való megjelenést követő tíz nap múlva, tehát körülbelül a hónap végére várható.

A szájba fecskendezhető spray formában forgalomba kerülő készítmény kizárólag a szklerózis multiplexben szenvedő betegek számára írható fel, a mozgató idegek egy bizonyos típusú károsodásának, fokozott izomtónussal, izommerevséggel, görcsökkel járó, és az idő múlásával fokozatosan romló, kóros állapotának kezelésére.

Ez a fajta izomkárosodás a szklerózis multiplexes páciensek mintegy kétharmadát érinti. A most engedélyezett gyógyszerben lévő kannabisz tartalmú hatóanyag, a THC a betegek többségénél - beleértve az előrehaladott állapotban lévőket is - jelentősen csökkenti az izommerevséget okozó mechanizmusok működését.

A miniszter rendelet hangsúlyozza, hogy a THC-tartalmú készítmény engedélyezése nem érinti a kannabisz úgynevezett rekreációs céllal történő fogyasztásának tiltását, ami továbbra is érvényben van Belgiumban - írja a le Soir. A rendelet értelmében a forgalomba hozatali engedély vonatkozni fog mindazokra a további - ugyanezen hatóanyagot tartalmazó - gyógyszer készítményekre, amelyeket esetleg a későbbiekben kívánnak piacra dobni a gyógyszergyárak.

A Le Soir utal arra, hogy a most engedélyezett THC-tartalmú gyógyszer kizárólag a szklerózis multiplex okozta tünetek enyhítését célozza, Belgiumban az orvosi közösség nem kis része támogatná a fájdalomcsillapításra alkalmas kannabisz tartalmú készítmények receptre történő elérhetővé tételét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.