Több tízezerek az oktatási reform ellen

Összecsaptak a rendőrökkel a tüntető chilei diákok

Diákok és tanárok tízezrei vonultak utcára helyi idő szerint szerdán Chile fővárosában, hogy a kormány oktatási reformja ellen tiltakozzanak, s a demonstráción erőszakos összecsapások törtek ki szélsőséges csoportok és a rendőrök között.

2015.06.11 11:28MTI

A rendfenntartók könnygázt és vízágyút vetettek be a köveket és más tárgyakat dobáló álarcos rendbontók ellen. Az összecsapásban kilencen megsebesültek, a rendőrök 44 embert őrizetbe vettek.

A dél-amerikai országban egy hónapon belül már negyedik alkalommal tiltakoztak tömegesen az oktatást érintő reformtervek ellen. A tüntetők legfőbb követelése ezúttal is az iskolákban és egyetemeken fizetendő tandíj eltörlése volt.

A szervezők szerint Santiago de Chilében 200 ezren vettek részt a demonstráción, a városi hatóságok ezzel szemben 70 ezer tüntetőről számoltak be. A diákok a demonstráción ismertettek egy petíciót, amelyben egyebek között egy felsőoktatási stratégia kidolgozását és az oktatásra szánt állami pénzek elosztásának újratervezését követelték a Michelle Bachelet vezette baloldali kormánytól.

Az állami iskolák tanárai - akik másfél héttel ezelőtt határozatlan időre szóló sztrájkba kezdtek - egy olyan reformot kifogásolnak, amely a fizetésük emelését a teljesítményüktől tenné függővé.

A tavaly óta hivatalban lévő államfő májusban bejelentette, hogy a jövő évtől a legszegényebb diákok 60 százaléka ingyen tanulhat Chilében, amit az első lépésnek nevezett afelé, hogy az oktatás fokozatosan teljesen térítésmentessé váljon az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.