Székelyzászló-ügy

Pert vesztett a székelyudvarhelyi önkormányzat egy köztéri zászló ügyében

Alapfokon elvesztette a prefektúra elleni pert a székelyudvarhelyi önkormányzat a Márton Áron téren felállított székely zászló ügyében, de a testület fellebbezni készül a döntés ellen.

2015.06.10 08:34MTI

Erről írt szerdai számában a Krónika című erdélyi magyar napilap.

A székelyudvarhelyi önkormányzati testület egy évvel ezelőtt, néppárti kezdeményezésre hozott határozatot arról, hogy a Márton Áron tér felső felében, a Jézus-szobor szomszédságába helyezzék ki a székely zászlót.

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa 2014. július 21-én átiratban közölte a városvezetőséggel, hogy a határozat nem felel meg a nemzeti szimbólumok használatát szabályozó hatályos törvényeknek többek között azért, mert az említett nemzeti szimbólumot csupán időszakosan, ünnepek, évfordulók alkalmával lehet kifüggeszteni közterületen. A prefektus arra kérte az önkormányzati képviselő-testületet, hogy a következő ülésen tárgyalja újra az ügyet, és a törvényes előírásoknak megfelelően fogalmazzák meg újra a határozat szövegét, vagy vonják azt vissza.

A prefektus azt követően fordult a törvényszékhez, hogy a helyi önkormányzat nem vonta vissza a határozatot, és nem is távolította el a székely zászlót az egyébként egyházi tulajdonban lévő területről.

A székelyudvarhelyi önkormányzat legutóbbi ülésén arról határozott, hogy fellebbezést nyújt be az alapfokú ítélet ellen, a zászlót pedig nem távolítja el. A per a marosvásárhelyi táblabíróságon folytatódik.

Romániában a Ponta-kormány hatalomra lépésétől vált problémássá a székely zászló használata. A székelyföldi megyék prefektusai peres úton távolíttatták el a közintézményekre kitűzött székely zászlókat, és pár esetben a köztéri székely zászlók ellen is felléptek. A hatósági fellépés ellenreakciót váltott ki, és nagy mértékben hozzájárult a szimbólum elterjesztéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.