Csak hetek kérdése

Sierra Leone is ebolamentes lehet

Az ENSZ megbízottja szerint hetek kérdése, és Sierra Leone is ebolamentes lesz, de még idő kell ahhoz, hogy Guineából is eltűnjön végleg a halálos kór. Egyes guineai közösségek ugyanis nem működnek együtt a járványügyi szakemberekkel.

2015.06.02 07:41MTI

David Nabarro, az ENSZ ebolaügyi megbízottja szerint a nyugat-afrikai ebolajárványnak korántsincs még vége, jóllehet Libériát már három héttel ezelőtt ebolamentessé nyilvánították, miután másfél hónapon át nem észleltek új megbetegedést.

"Sierra Leonéban és Guineában előfordulnak megbetegedések, habár nem nagy számban, de elegendő mennyiségben ahhoz, hogy nagyon nyugtalanító legyen" - fogalmazott Nabarro.

Az ENSZ-megbízott szerint Guineában különösen aggasztó a helyzet, mert meglepetésszerűen bukkannak elő olyan betegek, akik az orvosok által nem egészen tisztázott fertőzési láncokon keresztül kapják meg a betegséget.

"Olyan, mintha tűt keresnénk a szénakazalban. Nagyon nehéz megtalálni a betegeket, és kezelésnek alávetni őket, még mielőtt másokat megfertőznének" - mondta Nabarro.

Az is gondot jelent, hogy egyes guineai közösségek nem működnek együtt a járványügyi szakemberekkel, mert szerintük a betegekkel és a halottakkal való bánásmódjukkal beavatkoznak a szokásaikba.

A betegség az elhunyt holttestének megérintésével is fertőz, Guineában viszont a tetemek érintése része a tradicionális temetkezési rituáléknak. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a nyugat-afrikai ebolajárvány kezdete, 2014 márciusa óta 27 049 embert fertőzött meg a vírus, és 11 149 ember halt bele a betegségbe.

Szinte az összes eset az említett három nyugat-afrikai országban, Libériában, Guineában és Sierra Leonéban történt. Május 24-e óta 12 új megbetegedés történt: kilenc Guineában és három Sierra Leonéban. Előző héten 35-öt regisztráltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.