Ukrán válság

Kijev terrorizmussal gyanúsítja az elfogott orosz katonákat

A két orosz katona szombaton esett fogságba a Luhanszk közelében lévő Scsasztya településnél, a frontvonal ukrán ellenőrzés alatti oldalán. Az ukrán fegyveres erők tagjaival vívott tűzharcban sebesültek meg, ami közben egy ukrán katona életét vesztette, egy másik pedig szintén megsebesült.

2015.05.20 15:06MTI

Terrorszervezetben való részvétellel gyanúsítják azt a két orosz katonát, akiket a múlt ét végén fogtak el a kelet-ukrajnai harcok övezetében - közölte szerdán Markijan Lubkivszkij, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetőjének tanácsadója Facebook-oldalán.

A tisztségviselő hozzátette, hogy az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok úgynevezett "Luhanszki Népköztársaságának" tevékenységében való részvétellel gyanúsítják Alekszandr Alekszandrov őrmestert és Jevgenyij Jerofejev századost, az orosz fegyveres erők hírszerzéséhez tartozó különleges alakulat tagjait. Kijev terrorszervezeteknek minősíti mind a donyecki, mind a luhanszki szakadárok által önkényesen kikiáltott "népköztársaságokat", illetve terroristáknak azokat, akik az illegális, egyetlen ország által el nem ismert államalakulatok nevében megsértik Ukrajna egységét, integritását és szuverenitását, erőszakos cselekményeket folytatnak a fegyveres erők tagjai és civil állampolgárok ellen.

Lubkivszkij beszámolója szerint a katonák lehetőséget kaptak arra, hogy telefonon kapcsolatba lépjenek hozzátartozóikkal. "Jefremov százados élt a lehetőséggel, és beszélt családtagjaival. Alekszandrov őrmester rokonainak telefonjai azonban nem válaszoltak a hívásokra" - tette hozzá Lubkivszkij.

A két orosz katona szombaton esett fogságba a Luhanszk közelében lévő Scsasztya településnél, a frontvonal ukrán ellenőrzés alatti oldalán. Az ukrán fegyveres erők tagjaival vívott tűzharcban sebesültek meg, ami közben egy ukrán katona életét vesztette, egy másik pedig szintén megsebesült. Hétfőn szállították őket Kijevbe, a központi katonai kórházba, azóta is ott tartózkodnak. Kihallgatásuk során elárulták nevüket és rangjukat, valamint közölték, hogy az orosz fegyveres erők hírszerzéséhez tartozó 3-as számú különleges megbízatású dandárnál szolgálnak, katonai egységük az oroszországi, Volga-parti Togliattiban állomásozik.

Az őrmester vallomásáról készült videót Lubkivszkij kedden hozta nyilvánosságra. Ebben az orosz katona megerősíti, hogy jelenleg is az orosz fegyveres erők kötelékében szolgál, beosztása hírszerző és szanitéc. Március 26-án került Ukrajnába egy 220 fős zászlóalj tagjaként, amelynek parancsnoka az orosz állampolgárságú Konsztantyin Napolszkij őrnagy. A zászlóalj elmondása szerint jelenleg is a luhanszki oroszbarát szakadárok által megszállt területen tartózkodik.

Moszkva a két katona fogságba esése ellenére is változatlanul tagadja, hogy lennének orosz katonák Ukrajna területén. A moszkvai védelmi minisztérium állítása szerint a két elfogott személy korábban kapott ugyan katonai kiképzést és szolgált fegyveres alakulatnál, de jelenleg nem tagjai az orosz fegyveres erőknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.