Győzelem napi ünnepségek

Megkoszorúzták a II. világháborúban elesett magyar katonák síremlékét

Megkoszorúzták a német fasiszták elleni harcokban a második világháború végén elesett magyar honvédek síremlékét pénteken a dél-csehországi Zlatá Koruna község temetőjében.

2015.05.08 19:35MTI

A helyi önkormányzat által megrendezett hagyományos megemlékezés résztvevői először megkoszorúzták a hét évtizeddel ezelőtti háborús eseményeknek emelt, Rájov főterén lévő emlékművét, majd átvonultak a Zlatá Koruna-i temetőben lévő sírokhoz.

A megemlékezés koszorúit és virágait a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából helyezték el a prágai magyar diplomáciai képviselet és a prágai magyar kulturális központ diplomatái, élükön Pető Tiborral, Magyarország prágai nagykövetével.

A megemlékezésen részt vettek és koszorúztak a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, az Együttélés politikai mozgalom magyar tagozata, más csehországi magyar szervezetek, valamint a helyi csehországi önkormányzati és közigazgatási szervek választott képviselői is.

A koszorúzás után ünnepi magyar kulturális műsor volt a helyi kolostorban.

A Český Krumlov városához közeli faluba 1945. áprilisának végén érkeztek a magyar katonák, akiknek nyilas parancsra Nyugat felé kellett visszavonulniuk. A Zlatá Korunába került magyarok az úgynevezett 11. magyar lőszerraktár 43 fős őrségét alkották. Ez az alakulat kapcsolatba került a cseh partizánokkal és elkezdett velük együttműködni. Először fegyvereket adtak a cseheknek, majd a háború utolsó napjaiban a harcokba is bekapcsolódtak. Egy helyi híd birtoklásáért kialakult tűzharcban a német SS különítmény öt magyar katonát ölt meg.

A magyar hősi halottakat - Bense Pál, Gergely Mihály, Krivjanek György, Balázs Lajos, Berkes Mátyás - Zlatá Koruna temetőjében katonai tiszteletadással és a magyar himnusz hangjai mellett helyezték örök nyugalomra, és később díszes síremléket emeltek nekik.

A síremléken eredetileg egy kereszt és egy Krisztus-fej is volt, amelyet azonban a hetvenes években a hatóságok eltávolítottak, és azok máig sem kerültek elő. A helyi közigazgatási szervek és a lakosság immár évtizedek óta nagy gonddal és szeretettel ápolják a sírokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.