Terrorizmus

Provokáció a Mohamed-karikatúrákat bemutató amerikai kiállítás

Frank Tibor Amerika-szakértő szerint provokáció a Mohamed-karikatúrákat bemutató, Dallas Garland nevű külvárosában megrendezett kiállítás, amelyet két fegyveres megtámadott vasárnap.

2015.05.05 09:54MTI

A szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában kedd reggel arra kérdésre, hogy nevezhető-e provokációnak egy ilyen kiállítás megtartása, úgy válaszolt: igen, sőt ez nem is titkoltan provokáció, mert a kiállítást rendező American Freedom Defense Initiative nevű szervezet vezetőnője határozottan azt nyilatkozta, hogy "háborúban állnak". Frank Tibor szerint nagyon veszélyes, ha valaki úgy gondolja, hogy háborút kell indítania Amerikában az iszlám ellen.

Azt mondta: bár egy rendőr megsebesült, de fel fog épülni, a két terroristát lelőtték, tehát nagyon jól vizsgázott a biztonsági rendszer a rendezvényen, ám - fűzte hozzá - ezt "nem kellene újra és újra próbára tenni".

Szerinte tiszteletben kell tartani a másik szabadságát, vallását, ennek az iskolarendszerben, a nevelés egészében, a médiában kellene megjelennie. Véleménye szerint az amerikaiak döntő többsége jóindulattal közelít más vallásokhoz, a Mohamed-karikatúrák esetében csupán egy kis kiállítás rendezőiről van szó.

Azt is mondta: az egyik támadó, akit 2006 óta megfigyelés alatt tartottak, készült a bosszúra "egy kicsit az Iszlám Állam nevében". Felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezet nagyon gazdag, képes újabb támadásokat finanszírozni.

Frank Tibor úgy fogalmazott: "nagyon meg kéne gondolni, hogy ne húzzunk ujjat az iszlámmal". A terrorfenyegetés miatt már meg kellett erősíteni az Európai Unió brüsszeli épületeit is, tehát ez a jelenség láncreakció-szerű.

Vasárnap este két fegyveres nyitott tüzet egy rendőrautóra egy Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításnak otthont adó rendezvényközpont mellett Dallas Garland külvárosában, a tűzharcban mindketten életüket vesztették. A gépkarabéllyal felfegyverzett, támadók, akiknek kilétét és vallását a rendőrség egyelőre hivatalosan nem közölte, a garlandi Curtis Culwell Központ előtt egy gépkocsiból kiszállva lövöldözni kezdtek, és lábon lőtték az egyik őrt. Egy rendőr viszonozta a tüzet, és mindkettőjükkel végzett. A rendezvényközpont mintegy 200 látogatója közül senki sem sérült meg. A rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a hétfői hivatalos tájékoztatás szerint vizsgálja, hogy terrortámadás történt-e.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.