Közös megegyezéssel

Októberre halasztották a marosvásárhelyi előválasztást

Az erdélyi magyar pártok Maros megyei szervezeteinek a vezetői csütörtökön közös megegyezéssel októberre halasztották annak az előválasztásnak a megtartását, amelyen Marosvásárhely közös magyar polgármesterjelöltjét választják ki a 2016 nyarán tartandó önkormányzati választásokra.

2015.04.30 18:21MTI

Brassai Zsombor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetének az elnöke az MTI-nek elmondta, augusztus végéig várják további jelöltek jelentkezését, az előválasztást pedig október 11-én tartják meg.

A politikus elmondta, azért halasztottak, mert csak mintegy 2500 személy regisztráltatta magát a választói névjegyzékébe, és mindhárom szervezet úgy értékelte, a regisztráltak száma a célhoz mérten nem reprezentatív. Célként egy erős marosvásárhelyi magyar közösség összekovácsolását nevezte meg.

Az előválasztás eredeti menetrendje szerint csütörtökön zárult volna a jelöltállítás, a választást pedig május 31-én tartották volna. A csütörtöki határidőig Soós Zoltán, az RMDSZ városi önkormányzati képviselője, a Maros megyei múzeum igazgatója, Portik Vilmos kommunikációs szakember, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei szervezetének az elnöke, valamint Barabás Miklós történelemtanár, a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblákért küzdő civil aktivista jelöltette magát. Valamennyien több mint 1350 támogató aláírást gyűjtöttek össze. Brassai Zsombor elmondta, jelöltségük érvényes marad az őszre halasztott előválasztásra.

Marosvásárhelyen él Erdély legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közössége, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.