Titkos adatgyűjtés

A tárcavezető "úgy hazudik, mintha könyvből olvasná"

A német belügyminisztert a törvényhozás félrevezetésével vádolják.

2015.04.29 23:04MTI

Németországban az ellenzék és a legnagyobb példányszámú újság szerint a belügyminiszter korábban évekig félrevezette a törvényhozást a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) együttműködése körüli titkos megfigyelési, adatgyűjtési üggyel kapcsolatban. Thomas de Maiziere visszautasította a vádat.

A konzervatív CDU politikusát a 2005-2009-es ciklusban a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszterként végzett tevékenységével összefüggésben bírálják.

A tárcavezető "úgy hazudik, mintha könyvből olvasná" - írta szerdán a legnagyobb német lap, a Bild, amely szerint a BND már 2008-ban tájékoztatta a kancelláriát, hogy az NSA a két szervezet együttműködése révén ipari kémkedést folytat és német érdekeket sért. Thomas de Maizeiere jelenlegi minisztériuma, a belügyi tárca azonban még tavaly augusztusban és az idén április közepén is az válaszolta írásban a legnagyobb ellenzéki párt, a Baloldal egy parlamenti (Bundestag-) képviselőjének írásbeli kérdésére, hogy a kormánynak nincs tudomása "az NSA vagy más amerikai szolgálat által állítólagosan végzett ipari kémkedésről".

A BND-NSA együttműködés körüli ügy az előző héten - vagyis az április közepén adott írásbeli válasz után - pattant ki a Der Spiegel című hírmagazin hírportálján (Spiegel Online) megjelent beszámolóval, amely szerint a BND éveken keresztül fésülte át adatbázisait az NSA-tól kapott keresőkifejezések - például mobiltelefonok száma és számítógépek azonosítására szolgáló IP-címek - alapján, és az amerikai szolgálat így német és más nyugat-európai cégekről és személyekről szerezhetett adatokat, illetve folytathatott megfigyelést. Ez ellentétes a BND tevékenységét szabályozó előírásokkal, valamint a BND és az NSA terrorellenes együttműködéséről szóló megállapodással.

A Spiegel Online szerint a BND átfogó felülvizsgálatot folytatott le az ügyben, miután 2013-ban kirobbant az NSA Edward Snowden által leleplezett titkos adatgyűjtő programjai körüli botrány. A vizsgálat eredményéről az idén márciusban tájékoztatták a kancelláriát.

A Bild értesülése szerint viszont a BND 2008-ban nemcsak tájékoztatta a kancelláriát az NSA visszaéléséről, hanem figyelmeztetett, hogy nincs eszköze annak megakadályozására, hogy az amerikai partnerszervezet az együttműködés adta lehetőségeket kizárólag amerikai érdekek szolgálatára használja fel, és megfigyeljen német célpontokat.

A Baloldal részéről a Bundestag félrevezetésével és hazugsággal vádolták meg Thomas de Maiziere-t, és lemondásra szólították fel. A parlamenti ellenzék másik pártja, a Zöldek szerint Angela Merkel kancellár felelősségéről is beszélni kell. "Vagy az történt, hogy a BND Merkel (2005-ben kezdődött) kancellársága alatt teljesen kivonta magát az ellenőrzés alól, vagy pedig az, hogy a kormány félrevezeti a nyilvánosságot" - mondta Anton Hofreiter, a Zöldek társ-frakcióvezetője.

Steffen Seibert kormányszóvivő szerdai berlini tájékoztatóján visszautasította a vádakat és hangsúlyozta, hogy a kormány "lelkiismeretesen és legjobb tudása szerint" tájékoztatja a törvényhozást.

Visszautasította a vádakat Thomas de Maiziere is. Sürgette, hogy minél előbb hívják össze a nemzetbiztonsági szolgálatokat a törvényhozás részéről felügyelő bizottságot - az úgynevezett parlamenti ellenőrző testületet (PKG) -, hogy megmagyarázhassa a helyzetet. Jelezte, hogy ugyan legfőbb érdekében áll a nyilvánosság, a részleteket mégis csak a mindig zárt ülésen tárgyaló PKG előtt ismertetheti, mert titkos vagy szigorúan titkos minősítésű akták tartalmáról van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.