Választá-sokk

A brit vállalatok tartanak a munkáspárti győzelemtől

Több mint ötezer brit kis- és középvállalat vezetői nyílt levélben álltak ki hétfőn a jelenlegi konzervatív-liberális brit kormánykoalíció gazdaságpolitikája mellett, kockázatosnak nevezve az esetleges kormányváltást a május 7-i parlamenti választások után.

2015.04.27 13:33MTI

A levél szerint, amelyet a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap közölt hétfői kiadásában, a Konzervatív Párt vezette brit kormány őszinte elkötelezettséggel törekszik az üzletbarát környezet fenntartására Nagy-Britanniában.

A levél 5025 aláírója szerint a kormánynak az államháztartási hiány csökkentésével, valamint a kamatok és az infláció alacsonyan tartásával sikerült mozgásba hoznia a brit gazdaságot.

A kis- és középvállalatokat segítették emellett az adócsökkentésre, a bürokrácia visszaszorítására, a foglalkoztatási jogszabályok egyszerűsítésére és banki hitelezés beindítására tett kormányzati lépések is - áll a nyílt levélben.

Az aláírók szerint az általuk képviselt kis- és középvállalati szektor naponta átlagosan ezer új munkahelyet hozott létre a brit gazdaságban azóta, hogy a jelenlegi koalíció 2010-ben kormányra került.

A levél szerzői - akiknek vállalatai összesen csaknem 100 ezer munkavállalót foglalkoztatnak - közölték: azt szeretnék, ha David Cameron miniszterelnök és George Osborne pénzügyminiszter esélyt kapna arra, hogy "végigvihessék, amit elkezdtek".

A nyílt levelet aláíró vállalatvezetők szerint egy esetleges mostani kormányváltás túl nagy kockázatot jelentene, és semmivé tenné az elmúlt öt évben elvégzett jó munkát.

A brit üzleti élet vezetői nem először adtak hangot aggályaiknak a kormányváltás és a gazdaságpolitikai fordulat lehetősége miatt.

A hónap elején a Nagy-Britanniában működő legnagyobb hazai és nemzetközi vállalatok első számú vezetői is nyílt levélben fejtették ki azt a véleményüket, hogy ha a május 7-i parlamenti választásokon "irányváltás" történne, az munkahelyeket sodorna veszélybe, elriasztaná a beruházókat, és így a gazdasági kilábalást is kockára tenné.

A levelet, amelyet annak idején szintén a The Daily Telegraph közölt, 103 üzleti vezető írta alá, köztük olyan óriáscégek vezérigazgatói, mint a BP olajipari konglomerátum, a Costa Coffee és a Pizza Express étteremhálózatok, vagy a Bloomberg pénzügyi információszolgáltató és médiacsoport.

Az aláírók szerint - akiknek cégei közül harminc szerepel a Londoni Értéktőzsde legnagyobb tőkeértékű vállalatai alkotta FTSE-100-as, illetve FTSE-250-es indexekben - a jelenlegi kormány gazdaságpolitikájának eredményeként a brit gazdaság tavaly gyorsabban növekedett, mint a világ többi nagy ipari gazdaságai közül bármelyik. A cégvezetők hangsúlyozták, hogy vállalataik a most véget érő kormányzati ciklusban összesen 1,85 millió új munkahelyet teremtettek Nagy-Britanniában.

Sem a hétfői, sem a néhány héttel korábbi nyílt levél nem említi a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt nevét, ám egyértelmű, hogy a vállalatvezetők a Labour gazdaságpolitikai terveivel kapcsolatban fogalmazták meg aggályaikat, mivel a Konzervatív Párton kívül csak a Munkáspártnak van reális esélye arra, hogy a jövő heti választások után kormányt alakíthasson.

Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője nem titkolja, hogy ha pártja májusban kormányra kerül, a vállalkozói és a pénzügyi szektorokra róna többletterheket. Miliband tervei szerint a munkáspárti kormány 50 százalékra emelné az évi 150 ezer fontnál (63 millió forintnál) többet keresők személyi jövedelemadó-kulcsát, és a Labour programjában szerepel a társasági adó visszaemelése is 21 százalékra a jelenlegi 20 százalékról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.