Bostoni robbantás

Megkezdődött a Carnajev-per ítélet-megállapítási szakasza

Megkezdődött kedden a két évvel ezelőtti bostoni maratonon elkövetett robbantásban bűnösnek talált Dzsohar Carnajev perének második szakasza, amelynek feladata annak megállapítása, hogy az elkövető halálbüntetést vagy életfogytig tartó szabadságvesztést érdemel-e.

2015.04.21 17:46MTI

A 2013. április 15-i kettős robbantás következtében hárman - köztük egy 8 éves kisfiú - életüket vesztették és 264-en megsebesültek. A merényletet a most 21 éves Dzsohar az azóta a rendőrséggel vívott tűzharcban életét vesztett bátyjával, Tamerlan Carnajevvel együtt hajtotta végre.

A Carnajevet elítélő bostoni esküdtszék, amelynek összetétele a per mostani, második szakaszában is változatlan maradt, az első szakaszban mind a 30, ellene felhozott vádpontban elmarasztalta a férfit. Ezek között 17 olyan van, amely miatt halálra is ítélhetik.

Az elítéltet egyebek között négyrendbeli gyilkosságban (a verseny után néhány nappal rendőrgyilkosság is történt), összeesküvésben és tömeges halált okozó fegyver használatában találták bűnösnek.

A vád szerdán azt hangoztatta, hogy a Carnajev által elkövetett támadás megbocsáthatatlan, értelmetlen, szándékos, számító és kegyetlen terrortámadás volt. Az ügyészség képviselője az elítélt laptopján talált al-Kaida-anyagokra hivatkozva azt állította, hogy a bombamerénylet bosszú volt a túlnyomórészt muszlim országokban folytatott amerikai katonai műveletekért.

A védelem, amely a jövő hétre halasztotta nyitóbeszédét, azt az álláspontot képviseli, hogy az ifjabb Carnajev fivér bűnös ugyan, de a merényletben a főszerep Tamerlané volt, a Dzsoharé pedig csak másodlagos, amit testvéri hűségből vállalt.

A per a várakozások szerint négy hétig tart majd.

A CNN amerikai hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet kedden nyilvánosságra hozott közös felmérése szerint az amerikaiak 53 százaléka véli úgy, hogy Dzsohar Carnajevet halált érdemel, 45 százalék szerint pedig tényleges életfogytiglanra kellene ítélni. A közvélemény-kutatás szerint az északkeleti államokban 58 százalék tartaná jogosnak a kivégzést, 38 százalék pedig az örökös elzárását.

A konkrét ügyben mért adatok eltérnek a halálbüntetés ügyében általánosságban, 2014 májusában mért regionális adatoknak, amelyek szerint az Egyesült Államok északkeleti részén a megkérdezettek 46 százaléka vélekedett úgy, hogy az elítélt gyilkosokat ki kell végezni.

Massachusetts államban, ahol a terrortámadás történ, eltörölték a halálbüntetést, ám a per szövetségi bíróságon folyik Bostonban, amelynek jogában áll Carnajev kivégzése mellett dönteni.

Carnajev halálát egyébként kevesebben kívánják Amerikában, mint annak idején Timothy McVeighét, aki húsz évvel ezelőtt robbantott fel egy szövetségi épületet Oklahoma Cityben, ezzel 168 ember halálát és 680 sebesülését okozva. A CNN, a USA Today és a Gallup egy 1997-es közös felmérése szerint az amerikaiak 64 százaléka adta volna ítélet-végrehajtó kezére McVeight-t és 34 százalék részesítette volna előnyben az élete végéig tartó elzárást. McVeight-t annak idején kivégezték.

A CNN felmérései szerint a halálbüntetés általános támogatottsága 1997-ben érte el a csúcspontját az Egyesült Államokban, 61 százalékkal. 2014 májusára ez az arány 47 százalékra csökkent, 50 százalék pedig a tényleges életfolytig tartó szabadságvesztést támogatta az elítélt gyilkosok esetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.