Hajókatasztrófa

Amnesty International Magyarország: uniós kutatási-mentési programra van szükség

Nem sokkal szombat éjfél után Líbia és Olaszország között, Líbia partjaitól 110 kilométerre elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó, fedélzetén több száz emberrel.

2015.04.20 10:35MTI
Amnesty International

Az Európai Uniónak egy kutatási és mentési szolgálatot kellene felállítania, amellyel felkészülten segíthetnének a bajba jutott menekülteken - mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International (AI) Magyarország igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Nem sokkal szombat éjfél után Líbia és Olaszország között, Líbia partjaitól 110 kilométerre elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó, fedélzetén több száz emberrel. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közölte: ha a halottak számára vonatkozó becslések megerősítést nyernek, akkor ez minden idők legsúlyosabb menekültkatasztrófája a Földközi-tengeren.

Donald Tusk, az EU-tagországok állam- és kormányfőit magában foglaló Európai Tanács elnöke a hajókatasztrófa miatt az illegális bevándorlásnak szentelt, rendkívüli európai uniós csúcsértekezlet összehívását fontolgatja.

Jeney Orsolya az M1 aktuális csatornán azt mondta: jellemzően szírek, afgánok, s konfliktus sújtotta afrikai országokból menekülnek. Általában valamelyik észak-afrikai országból, legtöbbször Líbiából indulnak - ahol ki van épülve ez a fajta embercsempészet - sokszor eleve hajózásra alkalmatlan eszközökkel, így "dekódolva" vannak ezek a szerencsétlenségek.

Az AI magyarországi vezetője hangsúlyozta: ezek az emberek háború, fegyveres konfliktusok miatt veszélyben érzik az életüket, ezért megpróbálnak elmenekülni. Szerinte az EU tagállamainak a menekültek jogait is védeniük kellene. Jeney Orsolya azt mondta, elégedetlenek az EU hozzáállásával, szerinte nem veszik komolyan ezt a kötelezettségüket, sőt több országban menekültellenes retorikát folytatnak.

Közölte, ebben az évben ötvenszer többen haltak meg a Földközi-tengeren, mint tavaly. Az Európai Uniónak kutató-mentő hajókkal kellene segítenie ezeken az embereken - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.