Szabad az út

A cseh kormány másodszorra jóváhagyta az államfő moszkvai útját

A cseh kormány szerdán - másodszori nekifutásra - jóváhagyta Milos Zeman államfő májusi moszkvai útját a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából tartandó emlékünnepségre.

2015.04.15 19:59MTI
pravda

A kabinet azután mondott igent az útra, hogy az államfő elfogadta azt a feltételt, hogy nem vesz részt az ünnepség alkalmával megrendezendő katonai díszszemlén.

Zeman moszkvai útját élesen ellenzi a cseh jobboldal, és a hárompárti kormánykoalíció is megosztott ez ügyben. Míg a legerősebb kormánypárt, a Cseh Szociáldemokrata Párt jelezte, hogy nem kíván akadályokat gördíteni az elnök moszkvai útja elé, a két kisebb koalíciós partner bírálatokat és fenntartásokat fogalmazott meg, különösen a katonai díszszemlén eredetileg tervezett részvételt bírálták.

Lubomír Zaorálek külügyminiszter szerint az eredetileg háromnaposra tervezett út végül is kétnapos lesz, Zeman május 8-án és 9-én lesz Moszkvában.

Május 9-én reggel Zeman részt vesz a mintegy 30 ország vezetőinek a találkozóján a Kremlben, de az ezt követő díszszemlén már nem.

Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő korábban azt közölte, hogy a díszszemle idején a cseh elnök Robert Fico szlovák miniszterelnökkel fog tárgyalni. "Az elnök önálló és független döntéséről van szó, amelynek semmi köze sincs a moszkvai úttal kapcsolatosan nyilvánosan megfogalmazott bírálatokhoz" - szögezte le a szóvivő. Zaorálek ezt a találkozót szerdán nem tudta megerősíteni.

Ovcácek szerint a cseh államfő először május 7-én Lengyelországba utazik, ahol a Gdansk melletti Westerplattén részt vesz a második világháború kitörésére emlékező hivatalos ünnepségeken. Május 8-án, amely Csehországban állami ünnep, Zeman Prágában vesz részt a második világháború befejezésére emlékező rendezvényeken. Még aznap este Moszkvába utazik, ahol május 9-én lerója kegyeletét a Csehszlovákia náci uralom alóli felszabadításakor elesett mintegy 150 ezer szovjet katona emléke előtt.

Zeman és Fico moszkvai találkozója azt kívánja jelképezni, hogy a szovjet Vörös Hadsereg 1945-ben a cseheket és a szlovákokat egyaránt felszabadította - mutatott rá Ovcácek.

A cseh államfő tervezett moszkvai útja az Egyesült Államok prágai nagykövetének a rosszallását is kiváltotta és diplomácia pengeváltáshoz vezetett az elnöki hivatal és az amerikai diplomata között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.