Kívülállók

Hét év börtönt Egyiptomban - nem mondta meg, hogy anyja amerikai

Hét évig ülhet egy volt egyiptomi elnökjelölt, mert elhallgatta anyja amerikai állampolgárságát.

2015.04.14 16:55MTI
Shutterstock fotó - Anton Kudelin

Elutasította a kairói semmítőszék Házem Abu Iszmáíl volt egyiptomi elnökjelölt fellebbezését, amivel jogerőssé vált a befolyásos iszlamista politikusra tavaly kiszabott hétéves börtönbüntetés. Azért ítélték el, mert a 2012-es elnökválasztás idején elhallgatta, hogy anyja amerikai állampolgár.

Az észak-afrikai országban nem lehet államfő az, aki, illetve akinek valamelyik szülője az egyiptomin kívül más állampolgársággal is rendelkezik. A 2012-es voksoláson nagy esélyekkel induló Abu Iszmáíl a jelöléshez szükséges 30 ezer aláírás több mint ötszörösét gyűjtötte össze. A keményvonalas szalafista annak idején azt állította, hogy anyjának csupán zöldkártyája volt, a legfelsőbb választási bizottság azonban ennek ellenére érvénytelenítette jelöltségét. A választásokat végül az iszlamista Mohamed Murszi nyerte meg.

Abu Iszmáílt csak azután tartóztatták le, hogy a jelenlegi államfő - és akkori hadsereg-főparancsnok -, Abdel-Fattáh esz-Szíszi 2013 júliusában elmozdította Murszit elnöki tisztségéből, és átfogó hadjáratot indított támogatói ellen. A hatalomváltást követő hónapokban számos magas rangú iszlamista politikus került rács mögé.

Az ország legmagasabb szintű fellebbviteli bírósága, a kairói semmítőszék tavaly decemberben már véglegesítette Abu Iszmáíl egy másik, egyéves börtönbüntetését, amelyet a bíróság megsértése miatt kapott. Iszmáil ellen egyéb eljárások is folynak, így még nem tudni, hogy összesen hány év börtönre számíthat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.