Hárman meghaltak, többen megsebesültek

Halálos lövöldözés egy milánói bíróságon

Elfogták azt a férfit, aki lövéseket adott le a milánói központi bíróság épületében csütörtökön, és megölt három embert, többeket pedig megsebesített.

2015.04.09 17:10MTI

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a milánói lövöldözésről tartott sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte az észak-olasz város bíróságán történteket. Renzi úgy fogalmazott, biztonsági hiányosságok miatt juthatott be a fegyveres elkövető a bíróság épületébe. A miniszterelnök köszönetet mondott a támadót üldözőbe vevő és elfogó csendőröknek.

Az elkövető, Claudio Giardiello a milánói bíróság egyik tárgyalótermében nyitott tüzet. A tárgyalásnak ő volt a vádlottja, szándékos csődokozás miatt állt a törvényszék előtt. Többen megsebesültek, ketten közülük súlyosan. A szomszédos termekben levők közül a lövések hallatára többen a földre vetették magukat, mások megpróbálták eltorlaszolni az ajtókat.

Az 57 éves férfi a tárgyalóteremben volt ügyvédjét és egy vádlott-társát lőtte le. Emellett az ügyben ítélkező bírót, akire az irodájában nyitott tüzet.

Egy negyedik embert is holtan találtak meg a bíróság lépcsőházában, aki a feltételezések szerint a lövöldözéstől megijedve infarktust kapott.

A tettes először megpróbálta elbarikádozni magát a labirintusszerű épület egyik emeletén, majd az épület kiürítése közben ő is elhagyta a bíróságot és motoron menekült a helyszínről. A hatóságok átfésülték az épületet és ezen kívül is keresték a szökésben levő férfit. A csendőrség végül a Milánótól 27 kilométerre levő Vimercate országútján tartóztatta fel Giardiellót.

Az elkövető rosszul lett első rendőrségi kihallgatásán, ezért Vimercate kórházába szállították.

Andrea Orlando olasz igazságügy-miniszter "súlyos biztonsági hibákkal" magyarázta, hogy a felfegyverzett férfi be tudott jutni az Olaszország egyik legnagyobb és legvédettebbnek bíróságának számító milánói épülettömbbe.

A hatóságok gyanúja szerint az elkövető hamisított belépőkártyával lépett be a bíróságra egy olyan bejáraton, ahol nem volt fémdetektor.

Csütörtökön az összes olaszországi bíróságon megszigorították a biztonsági ellenőrzést.

A lövöldözés hírére egész Milánóban megállt az élet. Giuliano Pisapia milánói polgármester azonnal a bíróság épületéhez sietett. Éppen a városban tartózkodott Angelino Alfano belügyminiszter is, aki a május elsején kezdődő Expo2015 világkiállítás alatti biztonságról egyeztetett az észak-olasz város vezetőivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.