Az összeg nem kellett a Palesztin Hatóságnak

Izrael lefölözte a palesztinokat megillető adóbevételt

Az izraeli miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy egyebek között humanitárius okból és az izraeli hosszabb távú érdekeket figyelembe véve döntöttek az átutalás mellett.

2015.04.06 12:30MTI

Izrael átutalta vasárnap a Palesztin Hatóságnak a palesztinokat megillető, de január 1-jétől befagyasztott adóbevétel egy részét. Mahmúd Abbász palesztin elnök azonban utasítást adott a részösszeg visszautalására, és azzal fenyegetőzött, hogy ha Izrael nem fizeti ki a teljes összeget, akkor a palesztinok ezért is beperlik a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC).

Izrael "büntetésből" fagyasztotta be a palesztinokat megillető adóbevételt, mert a Palesztin Hatóság egyoldalúan bejelentette, hogy április 1-jei hatállyal csatlakozik a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC). Nemzetközi nyomásra azonban Izrael március végén bejelentette, hogy átutalja az elmaradt adóbevételt, de levonja belőle azt az összeget, amellyel a palesztinok tartoznak az izraeli közműszolgáltatásokért, így az átutalt összeg végül 400 millió dollár volt - írta a Reuters hírügynökség. Az izraeli miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy egyebek között humanitárius okból és az izraeli hosszabb távú érdekeket figyelembe véve döntöttek az átutalás mellett.

Abbász szerint a levonás a teljes összeg egyharmada, ezért úgy döntött, hogy a megkapott részösszeget visszaküldik. "Vagy odaadják a teljes összeget, vagy döntőbírósághoz, illetve az ICC-hez fordulunk. Kevesebbet nem fogadunk el. Ez egy újabb panasz lesz, amellyel a bírósághoz fordulunk: az első a tavalyi gázai háború, a második az izraeli telepek folytatódó építése a megszállt területeken, és most az elmaradt adóbevétel" - jelentette ki egy vasárnap esti beszédében.

Az izraeli állami áramszolgáltató vállalat februárban figyelmeztetésképpen rövid időre felfüggesztette az ellátást a megszállt Ciszjordánia egyes városaiban, mert állítása szerint a palesztin kormány 492 millió dollárral tartozik neki.

Amikor több mint 20 évvel ezelőtt megalakították a Palesztin Hatóságot, Izrael vállalta, hogy a nevében beszedi a palesztinokat illető adóbevételeket és az azon árukért járó vámokat, amelyeknek kötelezően Izraelen keresztül kell eljutniuk a palesztinokhoz. Ezeknek az együttes összege ma mintegy 120 millió dollár havonta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.