Franciaországi légikatasztrófa

Hoppá! Ki volt kapcsolva a második fekete doboz?

Mivel mindenki a másodpilótára próbálja rátolni a Germanwings tragédiáját, fontos fejlemény az új fekete doboz előkerülése.

2015.04.03 09:21ma.hu
Forrás: FlightAware - http://www.airlive.net/

Háy György repülésbiztonsági szakértő az m1 szerdai Ma Este című műsorában arra hívta fel a figyelmet, elképzelhető, hogy a másodpilóta szándékosan kikapcsolhatta az eszközt, vagy a becsapódáskor helyreállíthatatlanul elvesztek az adatok, ezért koránt sem biztos, hogy megvannak a második fekete doboz adatai.

Mindenesetre a most megtalált fekete doboz segítségével a repülőgép fizikai jellemzőit ismerhetik meg a szakértők; sebességet, magasságot, útirányt, a pilóták által végrehajtott kapcsolásokat, a robotpilóta beállításait. Ezekből következtetnek arra, hogy mit csinált pontosan Anreas Lubitz másodpilóta, ugyanis eltérőek az adatok, ha valaki tudatosan cselekszik, vagy például rosszul lesz a pilótafülkében és rádől a kormányra – fogalmazott a szakértő. Háy György arra is felhívta a figyelmet, hogy még csak sejteni lehet, hogy az első tiszt tudatosan ereszkedett a katasztrófa előtt, ezért fontos fejlemény az új fekete doboz előkerülése.
 
Kérdés ugyanakkor, hogy a fekete dobozon megtalálhatóak-e az információk. Történt már olyan ugyanis, hogy egy pilóta szándékosan kikapcsolta a fekete doboz áramellátásért felelős biztosítékot. Ugyanakkor mivel a korábban megtalált fekete doboz rendeltetésszerűen működött, ezért nem valószínű, hogy a most megtalált eszközt kiiktatta volna a másodpilóta.

A műsorvezető kérdésére Háy György elmondta: valószínűleg azért tartott ilyen sokáig a doboz megtalálása, mert az óriási becsapódás miatt az a földbe fúródott. A fekete dobozokon jelenleg csak olyan jeladók találhatóak, amelyek egy víz alatti kutatást segítenek különleges hangjelekkel, pont a nagy becsapódási sebesség miatt GPS jeladó telepítését még nem tudták megoldani a fejlesztők.

Az adatok feldolgozása egyébként jó ideig eltarthat, mivel körülbelül 25 óra repülés, 1000 típusú jellemzőit tárolják a védett számítógépes chippek – árulta el a szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.