Fellebezett

Börtönbüntetésre ítélték a lengyel korrupcióellenes hivatal volt főnökét

Három évi börtönbüntetésre és a közügyektől való tízéves eltiltásra ítélte el a varsói kerületi bíróság hétfőn Mariusz Kaminskit, a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) volt főnökét, a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnökhelyettesét.

2015.03.30 17:24MTI

Az ítélet nem jogerős. Kaminski jelezte, hogy fellebbez a "kirívóan igazságtalan és érthetetlen" ítélet ellen.

A bíróság szerint Kaminski törvénytelenül járt el, mivel 2007-ben megszervezte - színlelt vesztegetéshez folyamodva - az általa irányított hatóság provokációját, mely alapján a mezőgazdasági minisztérium egyik hivatalnokát korrupcióval vádolták meg. A bíróság azt jogellenesnek találta.

Az ügy egy hírhedt lengyelországi korrupciós esettel, az úgynevezett telekbotránnyal függ össze, mely 2007-ben a PiS vezette kormánykoalíció széteséséhez vezetett. Az akkori sajtóértesülések szerint a CBA akciója az egyik kisebb kormánykoalíciós párt, a baloldali-populista Samoobrona elnöke, Andrzej Lepper ellen irányult.

Kaminskit, valamint helyettesét, Maciej Wasikot és a CBA nyomozórészlegének két igazgatóját, Grzegorz Posteket és Krzysztof Brendelt 2010-ben vádolta meg az ügyészség azzal, hogy meg nem engedett módszereket alkalmaztak. Wasiknak a bíróság szintén hároméves, Posteknek és Brendelnek két és féléves büntetéseket szabott ki.

Mariusz Kaminski - aki az ügy miatt lemondott képviselői mentelmi jogáról - politikai jellegűnek minősítette az ellene emelt vádakat. A pert bosszúnak nevezte azért, hogy olyan ügyekben is nyomozott, melyekben a jelenlegi kormány köreihez tartozó személyek is érintettek voltak. Rámutatott, hogy az általa irányított CBA a telekbotrány során az akkori kormánykoalíció - ezen belül a most ellenzékben lévő PiS - érdeke ellen cselekedett, mivel nem a politikai érdek, hanem a korrupció elleni harc vezényelte.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, aki a telekbotrány kirobbanása idején miniszterelnök volt, az ítélethirdetés után sajtóértekezletet tartott, melyen a bíróság döntését "furcsának" minősítette. Rámutatott: az egy hónappal az elnökválasztás előtt hozott "radikális" bírósági döntés a választási kampány része. Hangsúlyozta: a CBA lépéseit annak idején a főügyész és a bíróságok hagyták jóvá. "Lengyelországban ma nem a korrupció, hanem a korrupció elleni harc számít bűntettnek," hangoztatta. Úgy vélte, Lengyelország "egyre jobban távolodik a jogállamiságtól, egyre gyorsabban a Fehéroroszországra jellemző állapotok irányában tart". Kiemelte, hogy a bíróság keményebb büntetést szabott ki az ügyészség által követeltnél. Az ügyészség Kaminski számára hároméves felfüggesztett szabadságvesztést és a közügyektől való négyéves eltiltást javasolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.