Fegyveresek végeztek a turistákkal

Tunéziai merénylet: négy olasz halt meg

A Tunézia fővárosában szerdán elkövetett terrortámadásban a korábbi közléssel ellentétben nem három, hanem négy olasz turista veszítette életét, és legalább tizenhárom olasz sebesültet szállítottak kórházba.

2015.03.19 07:13MTI

Az olasz áldozatok személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. Annyit tudni, hogy az egyik halott egy 64 éves nyugdíjas Novara városából, egy másik pedig torinói.

Az olasz turisták a Costa Fascinosa olasz tengerjáró hajóval érkeztek Tuniszba. Nagy létszámú csoportban mentek el meglátogatni a Bardo múzeumot, ahol a terrortámadás történt.

Az olasz turisták között volt Torino önkormányzatának harminc közalkalmazottja is. A merényletet elkerülők az olasz sajtónak elmondták, hogy a támadás hírére azonnal visszasiettek a tengerjáróra, amelyet azóta biztonsági okokból nem hagyhatnak el.

Sergio Mattarella államfő közleményben hangsúlyozta, hogy Olaszország nem hagyja magát megfélemlíteni a barbár támadástól. Matteo Renzi miniszterelnök kijelentette: "aki a demokráciát támadja, bennünket támad".

Pietro Parolin szentszéki államtitkár "kegyetlen és embertelen" támadásról beszélt a Vatikáni Rádióban, hangoztatva, hogy Isten nevében nem szabad gyilkolni.

A terroristák először buszukból kiszálló turistákra nyitottak tüzet a Bardo múzeumnál, majd az épületben is vadásztak rájuk. A terepszínű ruhába öltözött támadók géppisztolyokkal voltak felfegyverkezve. A látogatók többségét sikerült kimenekíteni az épületből, de - Habíb Eszid tunéziai miniszterelnök késő esti közlése szerint - összesen 17 turista életét vesztette, és meghalt egy múzeumi alkalmazott, egy rendőr, két terrorista és még egy - egyelőre azonosítatlan - személy. A merényletnek 44 sebesültje van.

A múzeum szomszédos a tunéziai parlamenttel, amelyet a támadás után azonnal kiürítettek. A rendőrök a múzeumot megrohamozva vetettek véget a terrorcselekménynek.

Az Il Giornale olasz jobbközép napilap csütörtöki főcíme szerint a tuniszi merénylet "hadat üzent Olaszországnak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.