Felségsértést követtek el

Börtönre ítélték az exhercegné szüleit Thaiföldön

Felségsértésért két és fél éves börtönbüntetésre ítélték Thaiföldön a volt hercegné szüleit szerdán.

2015.03.11 16:31MTI

A thaiföldi herceg volt feleségének 72 éves édesapját és 66 éves édesanyját azért ítélték el, mert a bíróság szerint 2003-ban a szomszédjukkal való vitájuk során "visszaéltek a koronaherceg nevével".

A két szülő beismerte, hogy a királyi családhoz fűződő kapcsolataiknak köszönhetően elintézték, hogy az illető szomszédot csalás vádjával börtönre ítéljék.

Az utóbbi hetekben a koronahercegtől decemberben elvált Szriraszmi Szuvádi számos rokonával szemben indult büntetőjogi eljárás Thaiföldön, miután a nő lemondott a királyi család tagjait megillető előjogokról.

A volt hercegnének a királyi családból való kizárását Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg kezdeményezte novemberben a nő rokonait érintő korrupciós ügyekre hivatkozva, de Szuvádi végül önként hagyta ott a királyi családot.

Ő volt a 62 éves koronaherceg harmadik felesége. Thaiföld rendelkezik a világ egyik legszigorúbb felségsértési törvényével, amelynek értelmében akár 15 éves szabadságvesztés is kiszabható a királyi családot becsmérlőkre. A hadsereg tavaly májusi hatalomátvétele óta a hatóságok egyre szigorúbban alkalmazzák a jogszabályt.

Jogvédők azzal vádolják a hatóságokat, hogy általában politikai okokból, bírálóik és ellenfeleik üldözése céljából emelnek vádat felségsértés címén. Thaiföldön az utóbbi időben számos spekuláció látott napvilágot a 87 éves IX. Ráma Bhumibol Aduljadedzs király egészségi állapotáról, illetve az utódlás kérdésével kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.