Harc a terror ellen

Egységes arab hadsereg jöhet létre

Egységes katonai haderőre van szüksége az arab világnak a terrorszervezetek elleni harcban - mondta az Arab Liga főtitkára, Nabíl el-Arabi a tagországok külügyminisztereinek Kairóban tartott hétfői találkozóján.

2015.03.09 15:22MTI

Arabi felszólalása előtt nem egész egy héttel a főtitkár helyettese már bejelentette, hogy Egyiptom közös arab hadsereg létrehozását szorgalmazza, amely javaslatot a hónap végén Sarm-es-Sejkben megrendezendő éves arab csúcstalálkozón fognak megvitatni. Március 1-én Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő pedig Rijádban járt, ahol a szaúdi királlyal egyebek mellett egy regionális haderő létrehozásáról tárgyalt.

A térségben egyre terjeszkedő terrorszervezetek jelentette veszély elsődleges szempont az egyiptomi bel- és külpolitika alakításában; kairói kormánytisztviselők minden alkalmat megragadnak annak érdekében, hogy a nemzetközi figyelmet a szélsőségesek térnyerésére és annak következményeire irányítsák. Egyiptom-szerte csak vasárnap több mint harminc robbanószerkezetet helyeztek el ismeretlenek. Az egyik pokolgép egy alexandriai bevásárlóközpont közelében legkevesebb egy ember életét kioltotta, és sokat megsebesített.

Az, hogy az országban tevékenykedő dzsihadisták jelenléte a fokozott biztonsági erőfeszítések ellenére sem csökken, egyiptomi szakértők szerint közrejátszott abban, hogy néhány napja leváltották a rendvédelmi szervekért felelős belügyminisztert, s helyére a terrorelhárítással is foglalkozó szerv, az állambiztonság egyik volt vezetőjét, Magdi Abdel-Gaffárt nevezték ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.