Egyre nagyobb a magyar-ellenesség?

Ján Slota kifogásolta, hogy a magyarok, magyarul beszélnek

Ján Slota ismét a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF) és annak házigazdáját, Szili Katalint szapulta kedden késő este a szlovák Joj Televízióban.

2008.09.24 07:23MTI

A Robert Fico kormányához tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke a kereskedelmi csatorna De facto című éjszakai vitaműsorában a parlamenti alsóház és felsőház fogalmának zavaros értelmezését tanúsítva azt mondta, hogy az "intézményesített KMKF szó szerint a magyar parlament kamarája" és azt állította, hogy a szlovák parlament MKP-frakciójának képviselői a Magyar Országgyűlés házelnöke, "Katalina Sziliová Szlovákia területi egységének megbontását célzó utasításainak rendelik alá magukat". 

Miközben Magyarország mostohán bánik a területén élő kisebbségekkel, "a független Szlovák Köztársaság területén az állam hivatalos nyelvén nem tud szót érteni" - mondta Slota azt kifogásolva, hogy a magyarok magyarul beszélnek. 

Slota ezúttal koalíciós partnereit, Robert Fico kormányfőt, a Smer-SD elnökét, és a Néppárt-HZDS élén álló Vladimír Meciart is bírálta, amiért szerinte nincs bennük elég kurázsi ahhoz, hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselőit a pozsonyi parlament előtt számoltassák el arról, "szlovák képviselői esküjüket megszegve" mit követtek el Budapesten Szlovákia ellen. "

A képviselői mandátumainktól szeretnének bennünket megfosztani, mert nemzetállami ideájukkal összeegyeztethetetlennek tartják, hogy a szlovák parlamentben magyarok is ülnek" - mondta korábban az MTI-nek az SNS céljáról Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője. 

A kormányfőt, Robert Ficót most először bíráló Slota a televíziós vitaműsorban úgy fogalmazott, hogy Ficóék "mintha az euroszocialistáktól, vagy a magyar lobbytól tartanának", amikor félvállról veszik a KMKF-ben megtestesülő veszélyt, a történelmi Magyarország visszaállítását szolgáló magyar autonómiatörekvéseket, amelyek szerinte fegyveres konfliktust robbanthatnak ki Szlovákia és Magyarország között. 

Szlovákiában több mint tíz napja nem csitulnak az SNS gerjesztette, KMKF-ellenes politikai megnyilvánulások. A sajtó egyelőre értetlenül áll az előtt, hogy Slotáék miért csak most rontottak neki a már egy ideje évi rendszerességgel ülésező budapesti fórumnak. A magyarázatot nyilván abban kell keresni, hogy mikor Slotáék a kilencvenes években Vladimír Meciar kormányában először jutottak kormányzati szerephez, hosszas - ellenzéki pozícióban sem lanyhuló - fáradozásaik ellenére sem tudták elfogadtatni a "köztársaság védelmét" szolgáló törvénytervezetüket, amely előirányozta volna egyfajta fegyveres nemzetőrség, az úgynevezett Domobrana létrejöttét is. 

Jelenlegi kormányzati pozíciójában a Magyar Gárdával is naponta riogató SNS most mindenképpen szeretné elérni régi célját: köztársaságvédelmi törvényt és Domobranát követel. Ez utóbbi szervezetet a sajtó Szlovák Gárdaként aposztrofálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.