Elítélték a kormányzóhelyettest

Korrupció miatt 17 év börtön Kínában

Korrupció miatt tizenhét év börtönre ítélték szombaton a kelet-kínai Anhuj tartomány egykori kormányzóhelyettesét.

2015.02.28 14:20MTI

Az ügyben eljáró Santung tartománybeli bíróság a börtönbüntetés kiszabása mellett Ni Fako vagyonának elkobzása mellett döntött.

Az ítélet szerint a magas rangú politikus 2000 és 2012 között közel 13 millió jüan (561 millió forint) értékben fogadott el készpénzt, drágaköveket és műalkotásokat vállalatvezetőktől.

Fako az ajándékokért cserébe törvénytelen segítséget nyújtott az érintett ingatlan- és bányavállalatoknak. Hszi Csin-ping kínai elnök már hivatalba lépésekor zászlajára tűzte a korrupció elleni harcot.

A kampány meghirdetését megelőző hónapokban a média és az online közösségi oldalak leleplezései révén tucatjával buktak le helyi vezetők.

Az állami vagy a pártapparátusban dolgozók, a hadseregben szolgálók vagyonosodásáról, fényűző életmódjáról, kiváltságairól, kontroll nélküli hatalmáról szóló jelentések, és ezen beszámolók elterjedése a világhálón arra figyelmeztették a kínai politikai csúcsvezetőket, hogy az amúgy is komoly jövedelemkülönbségekkel terhelt társadalomban ez a feszültség fokozódásához, végső soron pedig a párt összeomlásához vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.