Nyemcov gyilkosság

A kijeviek virágokat visznek az orosz nagykövetséghez

A kijeviek virágokat visznek az orosz nagykövetséghez és gyertyákat gyújtanak, hogy megemlékezzenek Borisz Nyemcovról, a Moszkvában meggyilkolt vezető orosz ellenzéki politikusról.

2015.02.28 08:21MTI

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint az internetes közösségi oldalakon aktivisták arra szólítják fel a lakosságot, hogy szombaton délben menjenek a Kijev központjában lévő Függetlenség térre, hogy leróják kegyeletüket a merénylet áldozatává vált politikus emléke előtt.

Az UNIAN idézett olyan ellenzéki véleményeket is, amelyek szerint helytelen az orosz nagykövetséghez virágokat vinni, mert Nyemcovot az orosz hatalom ölte meg.

Borisz Nyemcovot szombatra virradóra lőtték le Moszkva központjában. A politikus egy ukrán hölggyel sétált az orosz főváros központjában, a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Moszkvorecki-hídon (Nagy Moszkva-folyó híd), amikor az ismeretlen támadó egy fehér színű gépkocsiból tüzet nyitott rá, és 7-9 golyót eresztett a politikusba.

Az 55 éves politikus Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legkeményebb bírálója volt. Egyike volt azon kevés moszkvai politikusoknak, akik nem értettek egyet Moszkva ukrajnai politikájával és a Krím annektálásával, és ennek nyíltan hangot is adott. Állítólag éppen arra készült, hogy bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

Petro Porosenko ukrán elnök közölte, hogy sokkolta Borisz Nyemcov halálának híre. Úgy fogalmazott közleményében, hogy Nyemcov Ukrajnát Oroszországgal összekötő "hidacska" volt, amelyet a gyilkosok leromboltak. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kijelentette, hogy Nyemcov hazafi és Ukrajna "nagy barátja" volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.