Folynak a tárgyalások az emberrablókkal

Turistákat raboltak el Dél-Egyiptomban

Ismeretlen fegyveresek elraboltak tizenkilenc embert, köztük tizenegy európai turistát Egyiptom délnyugati részén, a szudáni határ közelében - jelentette be hétfőn az egyiptomi idegenforgalmi minisztérium.

2008.09.22 19:55MTI

Az elraboltak csoportja öt olaszból, öt németből, egy románból és nyolc egyiptomiból áll. Az utóbbiak a turistacsoport sofőrjei, idegenvezetője és biztonsági őrei. Mohamed Zohair Mohamed Vahid Garana egyiptomi idegenforgalmi miniszter közölte, hogy folynak a tárgyalások az emberrablókkal.

Szavai szerint a fegyveresek kivitték foglyaikat az ország területéről. Minisztériumának közleménye aláhúzta, hogy váltságdíjat követelő banditák követték el a tettet, nem terrorakcióról van szó. Nem derül ki a közleményből az emberrablás időpontja, sem pedig a követelt váltságdíj összege.

Az egyiptomi biztonsági szolgálatok egyik névtelenül nyilatkozó illetékese szerint az egyik olasz túsz fel tudta hívni mobiltelefonon a feleségét, és elmondta neki, hogy öt álarcos fegyveres hurcolta el őket. A román külügyminisztérium bejelentette hétfőn, hogy válságstábot hozott létre az elraboltakról, köztük a román állampolgárról érkező információk elemzésére és az ügyben teendő lépések összehangolására - közölte a minisztérium szóvivője. Hozzátette: a román hatóságok még nem tudják konkrétan, ki az elrabolt román állampolgár, csak annyit értesülések van, hogy nőről van szó.

Az emberrablás helyszíne egészen közel esik a szudáni határhoz. Egyre nagyobb méreteket ölt a kalandturizmus ebben a Kairótól ezer kilométernyire fekvő, sivatagos térségben, amelytől ötszáz kilométernyire van a legközelebbi lakott település. Tavaly mintegy ezer kalandvágyó turista látogatott oda fejenként több ezer (10 ezerig terjedő) dollárt fizetve egy-egy kéthetes expedícióban való részvételért. A térség érdekességei tartozik egy barlang, amelyben nagyszerű őskori rajzok láthatók.

Ez a mostani a második eset, hogy támadás ér turistákat ebben a térségben. Januárban egy német csoport vált ott rablótámadás áldozatává. Bántódásuk nem esett a német turistáknak, de mindenüket elvették a támadók, csak egy műholdas telefont hagytak náluk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.