A gazdaságnak van nagyobb befolyása

A németek többsége szerint nincs náluk valódi demokrácia

Úgy vélik, a gazdaság erős befolyást gyakorol a politikára, így annak nagyobb a súlya az ország sorsának alakításában, mint a választóknak.

2015.02.23 17:49MTI

A berlini Freie Universität Kelet-Németország történetével foglalkozó kutatóközpontjának (SED-Staat Forschungsverbund) felkérésére készített felmérés szerint minden harmadik németnek meggyőződése, hogy a kapitalizmus szükségszerűen szegénységhez és éhezéshez vezet.

Az alapvetően a radikális baloldali eszmék németországbeli elterjedésének felmérését célzó kutatás úgy találta, hogy a kommunizmust és a szocializmust a keletnémetek 59 százaléka, míg a nyugatnémetek 37 százaléka tartja jó ötletnek, amelyet mindeddig csupán rosszul valósítottak meg.

A kutatók szerint a legmegdöbbentőbb eredmény az állami erőszak-monopóliumhoz kapcsolódik: a megkérdezetteknek csupán a fele ért egyet azzal, hogy kizárólag a rendőrség alkalmazhasson erőszakot a biztonság és a rend megőrzése céljával.

A felmérés szerint a nyugatnémetek 14 százaléka, míg az egykori Német Demokratikus Köztársaság lakóinak 28 százaléka vall alapvetően szélsőbaloldali vagy radikális baloldali nézeteket.

A reprezentatív felmérés során 1400 ember véleményét térképezték fel 2014 nyarán úgy, hogy demokráciáról és társadalomról szóló kijelentéseket értékeltettek velük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.