A közelgő izraeli választásokon

Baloldali fordulatot jósol egy középiskolai szavazás

Ezeknek a tulajdonképpen pedagógiai célzatú "próbaválasztásoknak" a felnőtt világ is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít.

2015.02.23 11:08MTI

Baloldali fordulatot vetít előre a közelgő izraeli parlamenti választásokon egy előrejelzéseiről híres középiskola diákjainak szavazása - írta hétfőn a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Izraelben az általános választások előtt "kicsiben" a középiskolákban is megtartják a választásokat, s ezeknek a tulajdonképpen pedagógiai célzatú "próbaválasztásoknak" a felnőtt világ is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít. A pártok egyre fontosabb politikusaikat küldik a gyerekek meggyőzésére, noha a diákvoksolások eredményeiről általában csak a helyi hírharsonák számolnak be.

Kivételt jelent azonban a Ramat-Ganban, Tel-Aviv egyik elővárosában működő Blih középiskola, mert az évtizedek során megfigyelték, hogy az ottani szavazás kimenetele általában hűen megmutatja az országos választások várható eredményét.

Ez a középiskola afféle lakmuszpapírként működött 1977-ben, amikor elsőként ott "vette át a hatalmat" a jobbközép Likud tömörülés az Izraelt évtizedek óta vezető baloldali pártoktól, a Blih diákjai annak idején előre jelezték Jichák Rabin és a szociáldemokrata Munkapárt győzelmét is 1992-ben, sőt a legutóbbi választásokon is pontosan megjósolták az újonnan alakult centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt meglepetésszerű előre törését.

A Blih vasárnap megtartott szavazása ezúttal teljes politikai fordulatot jelzett a március 17-én esedékes, előre hozott általános választásokra, miután a diákok között elsöprő győzelmet aratott az ellenzéki "Cionista Tábor", a Munkapárt és Cipi Livni centrista Tnua (Mozgalom) pártjának balközép választási koalíciója.

A Cionista Tábor a tizenévesek között a voksok 32 százalékával győzött, őket a centrista Jes Atíd követte 28 százalékkal, és 14 százalékot szerezve csak harmadiknak futott be a kormányzó jobbközép Likud.

A középiskola több mint ezer diákja előzőleg "kampányt" is tartott: választási brosúrákat osztogattak, pártok matricáit aggatták pólójukra, és egy-egy politikai tömörülés mellett agitáltak, így tanulva a demokrácia szabályait.

A fiatalok emellett személyesen megismerkedhettek több, a tévéből ismert politikussal, és egy választási "nagygyűlésükre" még a Jes Atídot vezető Jaír Lapid is elment.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.