Ukrán válság

Majdan-ellenes tüntetés kezdődött Moszkvában

Majdan-ellenes tüntetés kezdődött az orosz fővárosban, Moszkvában szombaton, a kijevi tragikus események első évfordulójához időzítve.

2015.02.21 14:30MTI

A menet élén haladók "Egy évvel Majdan után", valamint "Nem felejtünk, nem bocsájtjuk meg" feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

Más transzparenseken "Nemet mondunk a háborúra!", "Oroszország az én hazám, abban nincs helye a Majdannak" feliratok voltak olvashatók. A helyi biztonsági erők becslése szerint mintegy 15 ezer ember veszt részt a megmozdulásban. A szervezők ugyanakkor arról számoltak be, hogy ötvenezer ember gyűlt össze.

A Majdan-ellenes mozgalom egyik vezetője szerint több mint száz társadalmi szervezet jelezte, hogy kész csatlakozni hozzájuk, moszkvai akciójukhoz még a kelet-oroszországi Tengermelléki területről, de máshonnan is érkeztek résztvevők.

Az ukrán fővárosban tavaly február 18-a és 21-e között kormányellenes tiltakozók csaptak össze a biztonsági erőkkel. Több mint nyolcvan ember meghalt, a sebesültek száma több száz volt. Később a kórházakban több mint húszan haltak be sebesüléseikbe.

Viktor Janukovics akkori ukrán elnök ezeknek az eseményeknek nyomán hagyta el az országot. Az egykori államfő szombaton a Rosszija-1 orosz tévécsatornának adott interjúban azt mondta, hogy Kijev számára nem lehet más út, mint hogy tárgyaljon a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye képviselőivel.

"Be kell szüntetni a háborút, a délkelet-ukrajnai lakosság bántalmazását, fejezzék be az embereket sújtó megbélyegzéseket" - fogalmazott. Hozzátette, a kijevi hatóságoknak autonómiát kell adniuk ezeknek a régióknak, hogy megvédhessék jogaikat. Ebben a folyamatban mindenképpen részt kell, hogy vegyenek az európai országok és Oroszország - mondta a volt elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.