Ukrán válság

Akkor marad meg a tűzszünet, ha ők lőhetnek, de az ukránok nem...

A Donyec-medencei felkelők "felszabadítottak" minden lakott települést a debalcevei katlan körül.

2015.02.20 07:52MTI

A Donyecki Népköztársaság (DNR) egy vezetője csütörtökön értésre adta: egyoldalúan felmondják a tűzszünetről is rendelkező múlt heti minszki megállapodásokat, ha az ukrán fegyveres erők folytatják a szakadár régió városainak lövetését.

"Ha az ukrán fegyveres erők lőni fogják a DNR városait, lakott településeit és elővárosait, a DNR haderejének állásait, akkor egyoldalúan kinyilvánítjuk, hogy felmondjuk a minszki megállapodást" - jelentette ki Eduard Baszurin.

A donyecki felkelők parancsnoki stábjának helyettes vezetője arról is beszélt csütörtök esti sajtótájékoztatóján, hogy a Donyec-medencei felkelők "felszabadítottak" minden lakott települést a debalcevei katlan körül.

Délkelet-Ukrajnában a Krím félsziget Oroszország általi elszakítását követően, 2014 áprilisában kezdődtek fegyveres harcok a Kijevből irányított ukrán fegyveres erők, valamint a donyecki és luhanszki népköztársaságok Moszkva támogatását élvező felkelői között.

A stratégiai fekvésű Debalceve városát szerdán foglalták el a felkelők, az ukrán katonák elhagyták a körzetet, a Rosszija 24 orosz állami televízió képsorai szerint sok harci technikát - a többi között páncélozott szállító harcjárműveket és fegyvereket - maguk mögött hagyva.

A szembenálló felek csütörtök esti közlése szerint a tűzszünetet pillanatnyilag a frontvonal egész hosszában betartják, nincsenek hírek harci cselekményekről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.