Iszlám Állam

Obama: a katonai erő önmagában nem fékezheti meg a radikalizálódást

"Tapasztalatból tudjuk, hogy az emberek, különösen a fiatalok megvédelmezésének legjobb módja attól, hogy erőszakos szélsőségesek szorításába kerüljenek, az a családjuktól, a barátaiktól, a tanáraiktól és a vallási vezetőiktől kapott támogatás."

2015.02.18 18:37MTI

A katonai erő önmagában nem fékezheti meg a radikalizálódást és az Iszlám Állam (IÁ) radikális szervezet általi toborzást, a terrorizmus és a szélsőségesség terjedését csak a közösségi fellépés és a társadalom pluralizmusa gátolhatja meg - írta Barack Obama amerikai elnök a Los Angeles Times című napilapban kedden megjelent állásfoglalásában.

"Tapasztalatból tudjuk, hogy az emberek, különösen a fiatalok megvédelmezésének legjobb módja attól, hogy erőszakos szélsőségesek szorításába kerüljenek, az a családjuktól, a barátaiktól, a tanáraiktól és a vallási vezetőiktől kapott támogatás" - fogalmazott az elnök.

"Az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz hasonló csoportok a vallás eltorzult interpretációját terjesztik, amit a világ muszlimjainak túlnyomó többsége elutasít" - állította Barack Obama.

Ezzel mintegy válaszolt konzervatív bírálóinak arra a vádjára, miszerint nem hajlandó szóba hozni az iszlámnak a terrorizmusban játszott szerepét, és hogy a kormányzat az "erőszakos szélsőségesség" kifejezés használata helyett nem hajlandó "iszlám szélsőségességről" beszélni.

Obama hazugságnak nevezte egyes terrorcsoportoknak azt az állítását, miszerint az Egyesült Államok az iszlámmal állna háborúban, és síkraszállt az amerikai társadalom pluralista értékei mellett.

Az elnök szerint a világnak továbbra is támogatnia kell azon muszlim lelki vezetőket és tudósokat, akik az iszlám békés természetét tanítják. Barack Obama szerint a gazdasági lehetőségek hiánya és a kormányok "zabolátlan korruptsága", nem pedig az iszlám vagy az iszlám ideológiához való vonzódás indított fiatalokat arra, hogy terrorista csoportokhoz csatlakozzanak.

"Az olyan csoportok, mint az al-Kaida és az Iszlám Állam kihasználják a felgyülemlett dühöt, amikor az emberek azt érzik, hogy az igazságtalanság és a korrupció nem hagy lehetőséget számukra ahhoz, hogy javítsanak az életükön. A világnak valami jobbat kell nyújtania a mai fiatalok számára" - írta Obama.

Hangsúlyozta, hogy az olyan kormányok, amelyek megtagadják az emberi jogokat, a szélsőségesek kezére játszanak, hiszen ezek azt állítják, hogy az erőszak az egyetlen módja a változásnak. Hangot adott meggyőződésének, hogy az erőszakos szélsőségesség elleni erőfeszítések csak akkor járhatnak sikerrel, ha az állampolgárok demokratikus eljárás révén orvoslást találhatnak jogos sérelmeikre, és ha erős civil társadalmon keresztül tudják kifejezni magukat. Rámutatott, hogy ezeket az erőfeszítéseket össze kell hangolni gazdasági, oktatási és vállalkozói fejlesztésekkel ahhoz, hogy az embereknek reményük lehessen a méltóságteljes életben.

Az elnök azzal a háromnapos konferenciával kapcsolatban jelentette meg a cikkét, amely Washingtonban kedden kezdődött az erőszakos szélsőségességről; ezen a tervek szerint szerdán és csütörtökön fel is fog szólalni. A több mint 60, a terrorizmus által sújtott vagy fenyegetett ország képviselőinek részvételével folytatott tanácskozáson beszédet mond John Kerry külügy- és Jeh Johnson belbiztonsági miniszter, valamint Lisa Monaco belbiztonsági tanácsadó is.

A konferencián részt vesznek több amerikai város képviselői is, mint például Los Angeles, Minneapolis és Boston, ahol "innovatív partnerségek" kialakításával lépnek fel a szélsőséges ideológiák terjedése ellen.

Moszkvai bejelentés szerint a tanácskozáson részt vevő orosz küldöttség vezetője Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója. A Krím Oroszország általi elcsatolása, valamint a Washington és Moszkva közötti viszony elhidegülése nyomán megritkultak az orosz kormány magas rangú képviselőinek látogatásai az amerikai fővárosban. Legutóbb Anton Sziluanov pénzügyminiszter vett ott részt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank októberi éves tanácskozásán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.