Ukrán válság

Putyin bejelentette a tűzszüneti megállapodást

A megállapodás szerint a Kelet-Ukrajnában szemben álló felek vissza kell hogy vonják nehézfegyvereiket, Ukrajnának pedig alkotmányos reformot kell végrehajtania, figyelembe véve a kelet-ukrajnai lakosság jogait.

2015.02.12 10:55MTI

Február 15-én kezdődő tűzszünetben állapodtak meg Minszkben - közölte Vlagyimir Putyin.

A német-francia-orosz-ukrán csúcstalálkozón megállapodtak a tűzszünetről és a nehézfegyverek visszavonásáról - jelentette be a minszki tárgyalások befejeztével Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön.

Putyin közölte, hogy a tárgyalási folyamat nehézségei ellenére a "normandiai négyeknek" mégis sikerült megállapodást elérniük az ukrán válság rendezését célzó legfőbb kérdésekben.

A politikus közölte a sajtóval, hogy helyi idő szerint vasárnap nulla órától, azaz szombat éjféltől lép életbe a tűzszüneti megállapodás. A négy államfő abban egyezett meg, hogy az ukrán kormányzati erők a jelenlegi frontvonaltól, a délkelet-ukrajnai "felkelők" pedig a tavaly szeptember 19-én Minszkben született megállapodásban rögzített vonaltól vonják vissza a nehézfegyvereket.

Az összekötő csoportban írták alá a minszki megállapodást

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy a csütörtökön lezárult minszki tárgyalásokon két dokumentum született. Közölte, hogy épp most írták alá a minszki összekötő csoport dokumentumát, amely a német kancellár, a francia, az orosz és az ukrán elnök minszki megállapodásának megvalósítására irányuló intézkedéseket rögzíti.

A maratoni német-francia-orosz-ukrán csúcs eredményeként ugyanakkor csak egy nyilatkozatot adnak ki, amely szerint a felek támogatásukról biztosítják az ukrán válság rendezésére irányuló folyamatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.