Több száz embert letartóztattak

Illegális bevándorlók táborait számolták fel

Több száz embert tartóztattak le a marokkói hatóságok a Melilla észak-afrikai spanyol enklávé és Marokkó közötti illegális bevándorlók sátortáborainak felszámolása közben szerdán.

2015.02.11 17:01MTI

A marokkói emberi jogi szervezet szerint 1200 embert vettek őrizetbe, valamint többeket buszokra terelték és Marokkó távoli részeire szállítottak a hatóságok.

Kedden több mint hatszáz afrikai menekült ostromolta meg a határvonalon húzódó kerítést, egy nappal azután, hogy a marokkói belügyminisztérium bejelentette, lebontják a hegyekben lévő táborokat. Több tízezren akarnak Európába jutni Melillán, illetve Ceután keresztül.

A két enklávé körül húzódik egyedül szárazföldi határ Afrika és Európa között. Spanyol adatok szerint tavaly 65 alkalommal ostromolták meg a enklávé kerítését. Több mint 16 ezren próbáltak meg átjutni a határon, és nagyjából ötezren sikerrel is jártak.

Marokkó 2013-ban új bevándorlási politikát vezetett be, aminek fontos eleme, hogy az országban letelepedési engedélyt adnak a felajánlással élő - és bizonyos feltételeknek eleget tevő - bevándorlóknak. Alig több mint egy év alatt 18 ezer menekült helyzetét oldották meg a 27 ezer 300 dokumentált ügyből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.