Mol-INA-ügy

Holnap kezdődik Belgrádban a Hernádi-per

A tárgyalás az ügyészi vádirat ismertetésével indul. A horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen, mert az USKOK szerint a Mol vezetője 2008-2009-ben tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogát.

2015.02.11 14:31MTI

Sanadert ezért júniusban nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte a horvát bíróság. Az USKOK indoklásában az áll, hogy a Mollal való megegyezés értelmében Ivo Sanader, hivatali tekintélyével visszaélve, a Horvát Köztársaságra nézve hátrányos szerződést kötött. A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat leszögezve, hogy soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat. Hernádi ellen az USKOK már egyszer - 2012 decemberében - megszüntette a nyomozást, majd miután Horvátország csatlakozott az Európai Unióhoz (EU), újraindította.

Az újonnan indult vizsgálat során az ügyészség Hernádi Zsolt vizsgálati fogságát is elrendelte, de Magyarország elutasította kiadatását. A horvát legfelsőbb bíróság ezután megerősítette a megyei bíróságnak azt a júniusi döntését, amely szerint az ügy bírósági tárgyalását Hernádi Zsolt távollétében is le lehet folytatni. A Mol Nyrt. vezetőjét ennek megfelelően horvát ügyvédje, Goran Mikulicic képviseli a tárgyalásokon. A magyarországi Fővárosi Törvényszék a horváthoz hasonló ügyben korábban megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen. Zamecsnik Péter, Hernádi Zsolt magyarországi ügyvédje akkor úgy vélte, hogy egy jogerős, felmentő ítélet arra kényszeríthetné a horvát hatóságokat, hogy ejtsék a korrupciós vádakat az elnök-vezérigazgató ellen. A horvát illetékesek azonban úgy döntöttek, a december elején hozott magyar bírói döntés nem befolyásolja a Mol elnöke elleni horvátországi eljárást, ezért az folytatódhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.