Lebontják a sátortáborokat

Menekültek ostromolták meg a határkerítést Melillánál

Mindezt egy nappal azután, hogy marokkói vezetők bejelentették: lebontják az Európába tartó illegális bevándorlók sátortáborait.

2015.02.10 19:08MTI

Több mint hatszáz afrikai menekült ostromolta meg kedden a Melilla észak-afrikai spanyol enklávé és Marokkó közötti határt, egy nappal azután, hogy marokkói vezetők bejelentették: lebontják az Európába tartó illegális bevándorlók sátortáborait.

A spanyol belügyminiszter bejelentette, hogy visszaszorították a kerítésnél tülekedők többségét, de harmincöt embernek sikerült átjutnia a határon. Többen megsérültek, öten orvosi ellátásra szorultak.

A marokkói belügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy lebontják hegyekben lévő táborokat, ahol több ezer illegális bevándorló vár arra, hogy bejuthasson Melillába vagy a másik észak-afrikai spanyol enklávéba, Ceutába.

Spanyol adatok szerint tavaly 65 alkalommal ostromolták meg a enklávé kerítését. Több mint 16 ezren próbáltak meg átjutni a határon, és kétezren sikerrel is jártak. Hasonló a helyzet a másik észak-afrikai spanyol területen, Ceutában is. Hivatalos források szerint a menekültek ostromai során kialakult dulakodásokban tavaly száznál több rendőr megsebesült.

Emberi jogi szervezetek és az Európa Tanács azzal vádolja Spanyolországot, hogy gyakran erőszakos módon igyekszik megakadályozni a menekültek területére lépését, anélkül, hogy alkalmuk lenne menekültügyi kérelmet benyújtani, amihez az európai egyezmények értelmében joguk van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.