C9

Ismét összeült a vatikáni reformokkal megbízott bíborosi tanács

A Vatikánban csütörtökön kezdődő bíborosi tanácskozáson mutatja be a tervezett vatikáni reformokat az ezek kidolgozásával megbízott kilenctagú bíborosi tanács (C9), amely nyolcadik alkalommal tanácskozik Ferenc pápával a Vatikánban.

2015.02.10 17:52MTI

A kardinálisok létszáma miatt C9-nek elnevezett bíborosi tanács 2013 októbere óta készíti elő a Vatikán működési reformját. A most zajló, nyolcadik találkozó után a tanács tagjai az eddig kidolgozott reformjavaslatokat bemutatják a bíborosi testület tagjainak, akiket Ferenc pápa a világ minden részéből február 12-13-ra a Vatikánba szólított a bíborosi kollégium tanácskozására (konzisztórium).

Federico Lombardi szentszéki szóvivő elmondta, hogy a C9 csütörtökön jelentést mutat be a bíborosi testületnek az eddig végzett munkájáról. A jelentés kitér a vatikáni hivatalok esetleges összevonására: a tervek szerint a Laikusok Pápai Tanácsa magába foglalná a családdal foglalkozó pápai tanácsot is, az Igazságosság és Béke pápai Tanácsa pedig szintén más tanácsokkal egyesülne.

Marcello Semeraro olasz püspök, a C9 titkára a Famiglia Cristiana olasz katolikus hetilapnak elmondta, hogy a Vatikán működésének átalakítása csak 2016 elejétől várható. A kúria és a vatikáni hivatalok gazdasági-szerkezeti reformját a Ferenc pápát megválasztó 2013-as konklávét megelőző bíborosi tanácskozás szorgalmazta. Elemzők szerint a Ferenc pápa által felállított C9 célja a vatikáni bürokrácia csökkentése, valamint egy kevésbé olasz és kevésbé Vatikán-központú egyház kialakítása a helyi egyházak javára.

Az Oscar Andrés Rodriguez Maradiaga hondurasi bíboros által vezetett C9 tagjai között van Pietro Parolin szentszéki államtitkár is, és a bíborosi tanácsnak a vatikáni Szent Márta-házban tartott ülésein - kevés kivétellel - eddig Ferenc pápa is mindig részt vett.

Ferenc pápa február 14-én a Szent Péter bazilikában 20 új bíborost nevez ki (kreál), akikkel február 15-én misét mutat be a bazilikában. Az új bíborosokkal az egyházfő módosítja a bíborosi kollégium eddigi földrajzi összetételét is. A Ferenc pápa által tervezett reformok között szerepel a pápaválasztó, vagyis a nyolcvan éven aluli bíborosok létszámának növelése is, amelyről szintén szó lesz a következő napok bíborosi találkozóin.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.