Ukrán válság

Amerikai lap: a Pentagon kiképzőket küld Ukrajnába

Katonai szakértők küldését készíti elő a Pentagon Ukrajnába, hogy segítsenek az ukrán Nemzeti Gárda tagjainak kiképzésében a fokozódó kelet-ukrajnai harcok miatt.

2015.02.10 12:22MTI
Forrás: Wikipédia/David B. Gleason

Az The Washington Times hétfői számában arról számolt be, hogy az amerikai szakértők a tervek szerint márciusban kezdik meg a Nemzeti Gárda 600 katonájának kiképzését.

A Pentagon az ukrán fegyveres erők hadműveleti hiányosságait figyelembe véve alakította ki a kiképzés programját - mondta az Egyesült Államok európai erői parancsnokságának szóvivője, Alana Garas.

Egyes vélemények szerint a lépés inkább az Ukrajnának nagyobb katonai támogatást követelő kongresszus megnyugtatására szolgál, semmint a konfliktus hosszú távú megoldására - írta a lap.

A 2014 áprilisában megszavazott, Ukrajna támogatását előíró törvény arra kötelezi az Obama-adminisztrációt, hogy február 16-áig számoljon be a kongresszusnak az ukrán egységek kiképzésének és támogatásának helyzetéről. A jelentésben szerepelnie kell a tervezett biztonsági segítségnyújtás és katonai kiképzés részletes leírásának, illetve menetrendjének.

A Pentagon döntésének közzététele egybeesett Angela Merkel washingtoni látogatásának napjával. A német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón Barack Obama kijelentette, hogy az amerikai fegyverszállítás Ukrajnának az egyik lehetséges lépés abban az esetben, ha kudarcot vallanának a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítések. Az amerikai elnök leszögezte, hogy a konfliktus nem oldható meg katonai eszközökkel, és az esetleges fegyverszállítás célja nem Oroszország legyőzése, hanem az ukrán védelmi erőfeszítések támogatása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.