Ukrán válság

Német-francia-ukrán-orosz csúcstalálkozó lesz szerdán Minszkben

A négy ország vezetőinek részvételével a kelet-ukrajnai válság politikai rendezésére tesznek kísérletet.

2015.02.08 14:42MTI
Evakuálás Debalcevben (Twitter/Reportedly)

Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök hosszan egyeztetett délelőtt telefonon, s a kelet-ukrajnai válság átfogó rendezése keretében folytatták az intézkedéscsomag kidolgozását - olvasható a francia elnöki hivatal közleményében.

Ez a munka hétfőn Berlinben folytatódik abból a célból, hogy szerdán Minszkben egy a normandiaihoz hasonló csúcstalálkozóra kerülhessen sor, amelyen mind a négy ország vezetője részt vesz. A közleményből viszont nem derül ki, hogy a hétfői berlini egyeztetésen kik lesznek jelen.

A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus tavaly áprilisban robbant ki, szeptemberben tűszünetet kötöttek és a válság rendezésében állapodtak meg Minszkben Kijev és a Moszkva-barát szakadárok képviselői, de a fegyvernyugvásnak a gyakorlatban azóta sem sikerült maradéktalanul érvényt szerezni. Az utóbbi napokban súlyos harcok bontakoztak ki az ukrán katonák ellenőrzése alatt álló, mélyen a Moszkva-barát szakadárok kezén lévő területbe ékelődött Debalceve környékén.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök komoly erőfeszítéseket tett az utóbbi napokban a minszki egyezmény "feltámasztása" érdekében, együtt keresték fel ennek érdekében Kijevet, majd Moszkvát, de egyelőre nem tudni, hogy lesz-e útjuknak kézzelfogható eredménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.