Beruházás sztornó

Peking háborog, mert Mexikónak nem kell a szuperexpressz

Peking sajnálatát és felháborodását fejezte ki a mexikói döntés miatt, amellyel felfüggesztették a meghirdetett és a kínai pályázó által megnyert, majd pedig érvénytelenített szuperexpressz projektet.

2015.02.02 19:16MTI
Fotó: xinhiuanet.com

A latin-amerikai ország pénzügyminisztere ugyanis azt közölte, hogy határozatlan időre felfüggesztik a pályázatot, illetve - az idei költségvetési megszorítások miatt - visszavonják a gyorsvasúti beruházásra vonatkozó tervüket.

A kínai China Railway Construction Corporation (CRCC) vezette konzorcium tavaly novemberben kapta meg az ország első szuperesszének építési jogát, azonban Mexikó elnöke napokkal a meghozott döntés után érvénytelenítette a pályázati eredményt. Enrique Pena Nieto ezzel állítólag a pályázat törvényességével és átláthatóságával kapcsolatos kifogásokra reagált.

A 3,75 milliárd dolláros kormányzati beruházásra vonatkozó szerződés hatálytalanítása után nem sokkal jelezték, hogy új tendert fognak kiírni, s több időt hagynak arra, hogy további jelentkezők is megfontolhassák indulásukat. A kínai-mexikói konzorcium versenytárs nélkül kapta meg a megbízást a 210 kilométer hosszú, Mexikóvárost Queretaróval összekötő vasúti pálya megépítésére.

A kínai kormányfő a mexikói elnök tavaly őszi pekingi látogatása alkalmával a kudarcos tenderrel kapcsolatban arra kérte vendégét, a mexikói kormány bánjon tisztességesen az országban beruházni kívánó kínai vállalatokkal. Lo Ko-csiang szerint a CRCC tartotta magát a nyilvános pályázat feltételihez, és versenyképes ajánlatának köszönhető, hogy nyertese volt a tendernek. Pena Nieto akkor ígéretet tett arra, hogy elhárítják a problémákat, és megvédik a kínai cégek jogait.

A legújabb fejleményekre hétfőn először a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság reagált, sajnálatosnak nevezve a mexikói döntést. Egyben utalt rá, hogy az érintett cégek jelentős munkát és pénzt áldoztak pályázatuk elkészítésére. A kínai külügyminisztérium szóvivője később határozott hangon arra sürgette Mexikót, hogy biztosítsa a kínai vállalatok törvényes jogait és érdekeit. Kína reméli, hogy a mexikói kormány megfelelő módon kezeli majd a következményeket - fogalmazott Hung Lej szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.