Auschwitzi évforduló

Lengyel nagykövet: a holokauszt után már semmi sem volt ugyanolyan

"Erre az időszakra a magyaroknak és a lengyeleknek még inkább emlékezniük kell, hiszen történelmük évszázadok óta összefonódott a zsidók történelmével, országukat az itt élő zsidók szülőföldjüknek tekintették."

2015.01.20 19:42MTI

A történelem a holokauszt előtti és utáni időszakra osztható, mert azt követően már semmi sem volt ugyanolyan, mint korábban - mondta Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet a Lengyel Intézetben tartott beszélgetésen kedden.

Az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából tartott, Történelemórák a szabadságról című eseményen a diplomata kiemelte: erre az időszakra a magyaroknak és a lengyeleknek különösen emlékezniük kell, hiszen történelmük évszázadok óta összefonódott a zsidók történelmével, országukat az itt élő zsidók szülőföldjüknek tekintették.

A holokauszt a magyar történelemnek is fontos része, amelyről mindenképpen beszélni kell - hangsúlyozta Roman Kowalski.

A rendezvényen, amelyen részt vett a diplomáciai testület több tagja is, a nagykövet közölte: a holokauszt az emberiség történetének legnagyobb tragédiája, hiszen emberek tették ezt más emberekkel. Ahhoz, hogy emlékezhessünk a történtekre, beszélni kell róla, azért is, mert már egyre kevesebb túlélő van köztünk - tette hozzá.

Karsai László történész, a Szegedi Tudományegyetem tanára hangoztatta: a világon a legjobban kutatott, leginkább feltárt téma a holokauszt. Ennek ellenére folyamatosan új dokumentumok kerülnek elő az auschwitzi táborral kapcsolatban, mert a Vörös Hadsereg katonái elvitték magukkal a tábor irattárát, és azóta is szelektíven bocsátják a dokumentumokat a kutatók rendelkezésére - magyarázta.

Azt mondta, az ottani emlékművön még mindig másfél millió halott szerepel, a történészek szerint egymillió áldozat volt. A pontos számon vitatkozni nem holokauszttagadás, és a kutatók szeretnék tudni a neveket - közölte.

Krekó Péter politológus, szociálpszichológus, politikai elemző arról beszélt, hogy a holokausztot az aprólékossága, a precíz bürokratikussága, az elképesztő gépiessége különbözteti meg más tömeggyilkosságoktól. Hétköznapi emberek követték el egy olyan rendszer parancsait követve, amelyben ez volt a norma, márpedig a legtöbb ember a társadalomban követi a normákat - mondta.

Botos Máté történész, politológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja kifejtette: Auschwitz az ő korosztályának olyan titkot jelentett, amelyről azért nem beszéltek, mert szinte semmi nem lehetett tudni róla. Minden generációnak el kellene mennie oda, mert ez tartalommal tölt meg mindent, amit addig gondoltak az ott történtekről - vélekedett. Hozzátette: ma már az ismeretek tudatában nemcsak együtt kell élni a holokauszttal, hanem emlékezni is kell rá.

Karsai László arra is kitért, hogy meglátása szerint valaki vagy nacionalista, vagy keresztény; vagy antiszemita, vagy keresztény - a kettő együtt nem lehetséges.

Krekó Péter közölte: ma a fiataloknak csak egy vonzó, politikailag aktív szubkultúra létezik, a szélsőjobb, amely teljes világnézetet ad, saját értelmiségijei, szimbólumai vannak. Úgy látja, a magyar szélsőjobb támogatói dominánsan fiatalok, jó családból valók, jobban képzettek, és ennek az az oka, hogy a szélsőjobb a lázadás kultúráját jelenti, a lázadás lehetőségét ma szinte kizárólag ez nyújtja. Felvetette az oktatás felelősségét azzal kapcsolatban, hogy a fiataloknak érteniük kell az alapvető emberi, európai értékeket.

Botos Máté is úgy vélte, hogy a fiatalok körében a leegyszerűsítő világnézetek nagyon könnyen teret hódítanak.

A budapesti lengyel nagykövetség és a Lengyel Intézet Történelemórák a szabadságról című programsorozatának idei első találkozója az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának 70. évfordulójához kapcsolódik.

Tavaly januárban indult a Történelemórák a szabadságról vitasorozat, amelynek fókuszában a 25 évvel ezelőtti események, az első lengyelországi szabad választáshoz, illetve az 1989-es rendszerváltáshoz vezető történések álltak. 2014-ben tíz találkozót rendeztek, és a programsorozat idén folytatódik. Ezúttal a szervezők célja nem csak történelmi, hanem tágabb, kulturális és gazdasági kontextusban körüljárni a szabadság fogalmát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.