Megosztók

Renzi és Berlusconi együtt írják az olasz választási törvényt

Megosztja a római parlamentet és a kormányzó Demokrata Pártot (PD) is az új olasz választási törvény tervezete, amelyről Matteo Renzi olasz miniszterelnök kedden ismét a jobbközép ellenzéket vezető Silvio Berlusconi volt kormányfővel egyeztetett.

2015.01.20 17:02MTI

A római parlamentben újraindult az új választási törvénycsomagról szóló vita és szavazás. A törvény első változatára a képviselőház márciusban igent mondott, most a módosító indítványokkal kiegészített választási reform a szenátus elé került. A Matteo Renzi miniszterelnök vezette római kormány szándéka az, hogy még január vége előtt, vagyis az új olasz köztársasági elnök személyéről való szavazást megelőzően megalkossák a választási törvényt. A január 14-án lemondott Giorgio Napolitano államfő utódjáról a római parlament január 29-én kezdi meg a voksolást.

A választási törvény tartalmáról Matteo Renzi PD-főtitkár még tavaly februári kormányfői kinevezése előtt paktumot kötött Silvio Berlusconival a Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt vezetőjével. Azóta az Italicum nevű törvénycsomagról Renzi és Berlusconi rendszeresen egyeztetett egymással. A miniszterelnök kedden is fogadta a római kormánypalotában az adócsalásért elítélt és jelenleg büntetését közmunkával töltő Silvio Berlusconit, akit 2013. november 27-én az olasz parlamentből is kizártak.

A találkozót követően Matteo Renzi a PD szenátorainak véleményét kérte a Berlusconival egyeztetett választási rendszer bevezetéséről. A "próbaszavazáson" a PD 102 tagú szenátusi frakciójából 71-en szavaztak igennel. A PD többi szenátora azt üzente Renzinek, hogy ha Berlusconival egyezkedik, akkor vele szavazza meg a választási törvényt. A kormánynak azonban a PD és a FI egységes támogatására van szüksége az új választási törvény elfogadásához, az ellenzéki Északi Liga és az 5 Csillag Mozgalom (M5S) ugyanis ellenzi a tervezetet.

Matteo Renzi azt üzente vissza a PD "belső ellenzékének", hogy azért Berlusconival írja meg az új választási törvényt, hogy legközelebb ne Berlusconi kerüljön a kormányfői székbe.

Renzi és Berlusconi tagadta, hogy találkozójukon az új államfő személyéről is egyeztetettek volna. Elemzők szerint azonban a balközép kormánypárt és a jobbközép ellenzéki erő között politikai alkudozás folyik. Feltételezések szerint Renzi hajlandó lenne engedményt tenni az FI-nek a jobbközépnek tetsző új köztársasági elnök megválasztásával, ha cserében a balközép számára előnyös választási reformot tud elfogadtatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.