A gyanú árnyékában

Megkétszereződtek a terrorizmus gyanúja miatt indult eljárások Ausztriában

A tavalyi adatokhoz képest megkétszereződtek a terrorizmus gyanúja miatt indult eljárások Ausztriában, idén 71 esetben kezdeményeztek vizsgálatot.

2015.01.20 14:05MTI

Az igazságügyi minisztérium illetékese szerint már nemcsak egyéni elkövetők elleni intézkedéseket kellett foganatosítani, hanem csoportos szerveződések is megjelentek.

2003-ban három, míg 2013-ban 31 eljárás indult, nyolc esetben ismertetlen elkövető ellen. A tavalyi ügyek közül 24 van még folyamatban, amelyet a szakértő a nehéz bizonyítási eljárással magyarázott - közölte kedden a Der Standard című osztrák napilap.

Terrorista szerveződésben való részvétel miatt 2003-tól kezdve összesen 269 esetben kezdődött eljárás, azonban csak hét alkalommal jutottak el a tárgyalásig szakaszig. A szakértő arról is beszélt, hogy a jelenleg is zajló vizsgálatok jellemzően iszlamista hátterű ügyekkel foglalkoznak.

Ausztriában tíz év börtönbüntetés jár azoknak, akik az Iszlám Állam (IÁ) vagy az al-Kaida nemzetközi terrorcsoporthoz csatlakoznak. Ez nemcsak az osztrák állampolgárokra, hanem a letelepedési engedéllyel rendelkezőkre is vonatkozik.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter még hétfőn kezdeményezte, hogy a terroristáknak az Európai Unió területén érvényes útlevelét még azelőtt vonják be, hogy elutazhatnának a háború sújtotta országokba. Csaknem ötezer, európai állampolgársággal rendelkező személy vesz részt jelenleg is az iraki vagy szíriai harcokban - mondta a tárcavezető. Ha ezek az emberek visszatérnek, jelentős kockázatot jelentenek majd a biztonságra Európában. Az Ausztriában érvényben lévő szabályozás szerint terrorgyanú esetén már érvényteleníthetik az útlevelet.

A külügyminiszter nemzetközi párbeszédet kezdeményezett arról is, hogy a külföldön harcoló szélsőségeseket akkor is fosszák meg állampolgárságuktól, ha így állampolgárság nélkülivé válnának. A jelenlegi szabályozás szerint csak a kettős állampolgárság esetén lehet megvonni az osztrák jogosultságot.

Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal adatai szerint mintegy százhetven ember, többségében muszlim bevándorló hagyta el eddig Ausztriát és utazott a Közel-Keletre, hogy ott iszlamista fegyveres csoportokhoz csatlakozzon. Közülük körülbelül hatvanan visszatértek Ausztriába, és a hatóságok attól tartanak, hogy a párizsihoz hasonló véres merényleteket követhetnek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.